Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
11:43 2022.03.26.

Több mint tizenegyezer menekült egyetlen nap alatt

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 6037 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5425-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 638 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes – írja az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) hivatkozva az MTI. Bővebben itt olvashat erről:

10:37 2022.03.26.

Orbán: az oroszok számára kell világossá tenni, hogy ezt a háborút nem érdemes folytatniuk

Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll. Segít a bajbajutottaknak, de érvényesíteni akarja, meg akarja védeni a saját nemzeti érdekeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU- és NATO-csúcs után a közmédiának adott nyilatkozatában.

Orbán hangsúlyozta, vannak országok, amelyek azt szeretnék, ha a NATO vagy az Európai Unió valamilyen mértékig, akár erőteljesen is részévé válna a konfliktusnak és vannak országok, mint például Magyarország, amelyik ki akar maradni ebből a háborúból.

A kormányfő szerint a NATO-csúcson egyértelműen kiderült, hogy a magyar álláspont mögött vannak többen, ezért a NATO ki is mondta: nem részese ennek a háborúnak, nem akar benne részt venni, ki akar belőle maradni és sem fegyvert, sem katonákat nem küld, se légtérzárat nem rendel el. Hozzátette: ha vannak tagállamok, amelyek túl akarnak ezen menni és saját felelősségükre valamit tenni akarnak, azt a NATO nem akadályozza meg.

10:29 2022.03.26.

Oroszország célja a Donbász feletti ellenőrzés megszerzése

Moszkva bejelentette, hogy az általa „különleges katonai hadműveletnek” nevezett ukrajnai invázió fő céljai megvalósultak, így most a Donbász délkeleti régiója feletti ellenőrzés megszerzésére összpontosít. A BBC összefoglalója szerint Moszkva elsődleges célja a kelet-ukrajnai Donbász, valamint a Donbászt a Krím-félszigettel összekötő szárazföldi folyosó, ahová az orosz erők 2014-ben is behatoltak.

A Donbász két tartományból áll, Donyeckből és Luhanszkból, amelyek határosak Oroszországgal, és 2014 óta részben az oroszok által támogatott lázadók ellenőrzése alatt állnak.

A legjobb ukrán harcoló alakulatok közül néhányan jelenleg is ott vannak, és aggodalomra ad okot, hogy Oroszország megpróbálja elzárni őket az utánpótlásuktól, vagy megakadályozza mozgásukat, hogy más frontokra vonuljanak. Miközben az orosz erők megszilárdítják pozícióikat Kijev külterületén, beásva tüzérségüket, az ukránok támadnak, megpróbálják visszaszorítani az oroszokat keleten, és északnyugaton is támadják őket.

09:38 2022.03.26.

Napi 300 orosz légibevetés – Az invázió fontosabb mozzanatai

  • Oroszország 1250 rakétakilövést hajtott végre az invázió első 30 napja alatt
  • Oroszország az elmúlt hetekben növelte légi bevetéseit, jelenleg átlagosan napi 300 repülést hajtanak végre – írja összesítésében a BBC.
  • Amerikai tisztviselők megerősítették Ukrajna állítását, hogy megsemmisített egy orosz tankokat szállító hajót a megszállt Berdjanszk kikötővárosban
  • A Kijev körüli csapatok beássák magukat, úgy tűnik, nem készülnek a főváros elleni szárazföldi támadásra
  • Makariv, a Kijevtől nyugatra fekvő külváros ellen heves harcok folynak
  • Az orosz csapatok nem haladnak előre az északi Harkiv elleni támadásaikban
  • Az orosz csapatok körülbelül 15 km-re állomásoznak a Herszon meletti Mikolajivtól, megpróbálják elvágni a várost az utánpótlástól
  • Putyin csapatainak sikerült áttörniük az ukrán védelmet Izjum közelében, és délre, a Donbász felé vonulnak
Orosz tüzérségi támadás után lángok Harkivban, 2022. március 25-én.
Orosz tüzérségi támadás után lángok Harkivban, 2022. március 25-én.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG