Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
16:45 2022.03.26.

Három erős robbanást hallottak Lvivben

A város alig 80 kilométerre fekszik a lengyel határtól. A közösségi médiában megosztott képeken sűrű fekete füst gomolyog a nyugat-ukrajnai város szélén.

Helyi beszámolók szerint a három rakétából az egyik a város kommunikációs tornya közelében csapódott be. A másik célpont egy olajfinomító lehetett, körülbelül másfél kilométerre keletre Lviv városközpontjától. Légiriadó van, Igor Zinkevics, Lviv városi tanácsának egyik tisztviselője azt kérte, hogy mindenki maradjon otthon és őrizze meg a nyugalmát.

16:37 2022.03.26.

Újabb orosz tábornok halt meg, állítja az ukrán hadvezetés

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint Jakov Rezancev altábornagy a déli Herszon város közelében végrehajtott támadásban vesztette életét. Rezancev a 49. egyesített hadtest parancsnoka volt. Egy nyugati tisztviselő azt mondta, hogy ő a hetedik tábornok, aki meghalt Ukrajnában, és a második altábornagy.

A BBC beszámolója szerint az orosz csapatok alacsony morálja kényszeríthette rá az orosz hadvezetést arra, hogy a frontvonalakhoz közelebb is megjelenjenek a magas rangú tisztek.

Az ukrán hadsereg által lehallgatott beszélgetésben egy orosz katona panaszkodott, hogy Rezancev azt állította az invázió negyedik napján, hogy a háború órákon belül véget ér. Az ukrán sajtó március 25-én arról számolt be, hogy a tábornokot a Herszon melletti csornobajvkai légitámaszponton ölték meg, amelyet Oroszország főhadiszállásként használ, és az ukrán hadsereg már többször is támadta.

15:39 2022.03.26.

Az oroszok elfoglalták a csernobili munkásvárost a helyi hatóságok szerint

Az orosz hadsereg átvette az irányítást az ukrajnai Szlavuticsban, ahol a megszűnt csernobili atomerőmű dolgozói élnek – közölte Kijev régió kormányzója.

Olekszandr Pavljuk internetes bejegyzésében nem részletezte, hogyan foglalták el a várost, de azt írta, hogy több helyi lakos is tiltakozott, kibontottak egy nagy ukrán zászlót, és azt kiáltották, hogy „Dicsőség Ukrajnának”.

A Reuters beszámolója szerint Pavljuk azt mondta, hogy az orosz katonák a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tüntetést a város központjában, és villanó gránátokat dobtak az emberek közé. Oroszország egyelőre nem adott ki kommentárt Szlavuticssal kapcsolatban.

14:04 2022.03.26.

Varsóban beszél az orosz-ukrán konfliktusról, mielőtt elhagyja Európát az amerikai elnök

Az amerikai elnök szombaton nagy beszéddel zárja európai útját Varsóban, találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel is. Biden az elmúlt három napban találkozott a G7-csoport és az Európai Tanács tagjaival, valamint a NATO-szövetségesekkel Európában, és amerikai katonákat látogatott meg Lengyelországban.

Joe Biden varsói beszédében amellett érvel majd, hogy a „szabad világ” ellenzi Oroszország indokolatlan invázióját Ukrajnában, és hogy a gazdasági nagyhatalmak között egyetértés van abban, hogy Vlagyimir Putyint meg kell állítani – közölte a Fehér Ház.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Biden beszélni fog a „konfliktus kontextusáról, történetéről, és arról is, hogy meglátása szerint az hova futhat ki”.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG