Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
11:27 2022.03.27.

Lvivet is elérték az orosz rakéták, találat ért egy gyárat is

A nyugat-ukrajnai Lviv városában több robbanás is történt tegnap óta. Makszim Kozickij, regionális kormányzója elmondta: a támadásokban öt ember megsérült, valamint a rakétázás miatt tűz ütött ki egy üzemanyagraktárban és egy gyárban is. Lviv mintegy 70 km-re fekszik a lengyel határtól.

Az ország más részeiből menekülők százezreinek központjává vált Lviv, amelyet az egy hónapja tartó háborúban egészen szombatig nem értek el az orosz rakéták. Lviv polgármestere, Andrij Szadovij azt mondta, hogy "a mai csapásokkal az agresszor üdvözletét küldi Biden elnöknek, aki Lengyelországban tartózkodik" - jelentette a Reuters.

Szlavutics városát, ahol a csernobili atomerőmű számos dolgozója él, a regionális kormányzó szerint orosz csapatok foglalták el. Az orosz erők tüzet nyitottak az északkeleti Harkiv városában lévő atomkutató létesítményre is. Az ukrán parlament közölte: egyelőre nem tudák felmérni a károkat a létesítményben, mert a város továbbra is folyamatos orosz ágyútűz alatt van.

10:43 2022.03.27.

100 millió dolláros gyorssegély

100 millió dollár értékű támogatást nyújt az Egyesült Államok az ukrán polgári védelmi erőknek - írta Twitterén az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken tweetjében arról írt, hogy a támogatást célja az ukrán határvédelem biztosítása, a bűnüldözés fenntartása és a kritikus infrastruktúra védelme.

10:13 2022.03.27.

"Orbán politikája nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak"

A TVN24-en Andrzej Duda lengyel elnök egy interjúban azt mondta: nehezen érti meg a magyar miniszterelnök álláspontját az oroszok agressziójával kapcsolatban, miközben Oroszország több ezer ártatlan ember halálát okozta.

„Nehéz ezt megértenem, mert ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak" - mondta a lengyel elnöke, aki szerint Orbán Viktor nagyon nehéz helyzetben van, mert Magyarország nagy mértékben függ az orosz gáztól.

A V4-ek 2020-as találkozóján még együtt fotózkodott Orbán Viktor Andrzej Duda lengyel elnökkel.
A V4-ek 2020-as találkozóján még együtt fotózkodott Orbán Viktor Andrzej Duda lengyel elnökkel.

Pedig Andrzej Duda 2016-ban Orbán Viktorral közösen mondtak beszédet a Kossuth téren. A lengyel politikai vezetés egyre többször bírálja az orbáni politikát az ukrajnai háború kapcsán. Néhány nappal ezelőtt Jaroslaw Kaczinsky mondta azt, hogy nem boldog attól, ahogy a magyar kormány az oroszokkal viselkedik.

09:40 2022.03.27.

Mészárosnak nevezte az amerikai elnök Putyint

Ő egy mészáros - mondta Joe Biden újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz elnökről, miután menekülteket látogatott meg szombaton Lengyelországban. Biden korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államok további egymilliárd dollárt küld Lengyelországnak és a humanitárius válsággal küzdő többi keleti szövetségesnek.

Lengyelországi látogatásának végén Biden beszédében hangsúlyozta: hosszú harcra számítanak a jövőben, de az Egyesült Államok kiáll a szövetségesei mellett. Szerinte az elmúlt harminc évben az autokrácia erői újjáéledtek az egész világon. Beszédében megemlítette a az '56-os magyar forradalmat is.

"Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon” - mondta Joe Biden Putyinra utalva.

A Kreml nem sokkal később reagált az amerikai elnök szavaira. "Nem Joe Biden dönt Oroszország vezetéséről, hanem az orosz nép" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még szombat este.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG