Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
12:14 2022.03.21.

Szombati iskola az Ukrajnából menekült gyerekeknek

A Fővárosi Önkormányzat az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve szombati iskolát szervez az ukrajnai gyermekeknek. Az iskolában a Főváros 150 diák élelmezését fogja megoldani – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra kért mindenkit, hogy aki teheti, segítsen gyógyszert vagy kötszert küldeni az Ukrajnában működő kórházaknak. Az adományokat 12:00 és 20:00 óra között a Hajós u. 1. alatt várják. Hogy pontosan mire van szükség, arról ezen a linken lehet tájékozódni.

12:55 2022.03.21.

Gyorsreagálású erő felállításáról dönthet az Európai Unió

Várhatóan megállapodás születik egy 5000 fős gyorsreagálású közös haderő felállításáról a tagállamok védelmi- és külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szkopjében 2022. március 14-én
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szkopjében 2022. március 14-én

A szakminiszterek új védelmi stratégiát fogadhatnak el a védelmi képességek erősítése érdekében, ennek lehet egyik eleme a haderő felállítása, amelyről már régóta folyik a vita. Az úgynevezett stratégiai iránytűt jóváhagyás előtt még át kellett írni a megváltozott geopolitikai realitásokra, az ukrajnai orosz invázióra tekintettel.

„Nem ez a válasz az ukrán háborúra, de része annak” – mondta a tervezett intézkedésekről Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Amikor megkezdtük a munkát, elképzelni sem tudtuk volna, hogy az elfogadás utolsó pillanatában ilyen rossz lesz a helyzet és Európa ilyen hatalmas kihívással nézhet szembe” – fogalmazott.

Az EU vezetői szerint az orosz támadás ébresztőt fújt, hogy a huszonhét tagállamnak jelentősen meg kell erősítenie védelmi politikáját.

13:28 2022.03.21.

Ammóniaszivárgást okozott egy vegyi üzem elleni orosz támadás

Orosz tüzérségi lövedék csapódott be egy vegyi üzembe az északkelet-ukrajnai Szumi városban hétfőre virradóra, ami a létesítményben ammóniaszivárgást okozott – közölték a helyi hatóságok.

Ukrán katona a Szumi régióban 2022. március 7-én
Ukrán katona a Szumi régióban 2022. március 7-én

Az illetékes szervek arra figyelmeztették az embereket, hogy az üzem öt kilométeres körzetében élők lehetőleg a pincékben tartózkodjanak, mert a szúrós szagú gáz könnyebb a levegőnél.

Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője azt állította, hogy „tervezett provokáció” történt, és valójában az ukrán hadsereg áll a támadás mögött.

Emellett arról is beszámolt, hogy éjszaka manőverező robotrepülőgéppel csaptak le egy katonai kiképzőközpontra Rivnye térségében. Tájékoztatása szerint nyolcvan ukrán és külföldi katona vesztette életét.

Vitalij Koval, a regionális katonai adminisztráció vezetője megerősítette, hogy két légicsapás érte a létesítményt, részleteket azonban nem közölt a halottak vagy a sebesültek számáról.

13:48 2022.03.21.

Másfél napos kijárási tilalmat rendelnek el Kijevben

Vitalij Klicsko kijevi polgármester újabb, 35 órás kijárási tilalmat rendelt el hétfő estétől az ukrán fővárosban.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester (j) és testvére, Volodimir Klicsko egy lerombolt lakóház előtt az ukrán fővárosban 2022. március 14-én
Vitalij Klicsko kijevi polgármester (j) és testvére, Volodimir Klicsko egy lerombolt lakóház előtt az ukrán fővárosban 2022. március 14-én

A volt nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok arról számolt be a Telegramon, hogy az intézkedés helyi idő szerint március 21-én este 8 órától március 23-án reggel 7 óráig lesz érvényben.

Ennek értelmében kedden nem nyitnak ki a városban az üzletek, de még a gyógyszertárak és a benzinkutak sem.

„Arra kérek mindenkit, hogy maradjon otthon, vagy valamelyik óvóhelyen, ha megszólal a riasztás” – mondta Klicsko.

Múlt héten egyszer már életbe léptettek kijárási tilalmat, akkor is 35 órára.

Kijev több negyedét is szinte folyamatosan lövi az orosz hadsereg.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG