Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
14:14 2022.03.21.

EU: Oroszország „súlyos háborús bűncselekményeket” követ el

„Ami jelenleg Mariupolban zajlik, az súlyos háború bűncselekmény. Mindent elpusztítanak, bombáznak, mindenkit megölnek” – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A huszonhét tagállam külügyminiszterei hétfőn újabb, Oroszország elleni szankciókról egyeztetnek Brüsszelben.

14:35 2022.03.21.

Nem működnek a csernobili atomerőmű környékén lévő sugárzásmérő állomások

Ismét nem működnek a sugárzásmérő állomások az orosz hadsereg által elfoglalt, 1986-ban katasztrófát szenvedett csernobili atomerőmű környékén az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint.

Az ukrán atomenergia-ügynökség hétfőn azt közölte, hogy a térségben a katonai beavatkozás kezdete óta nincsenek elérhető tűzoltók a közeli erdők védelmére, ami az évtizedek óta tartó sugárzás és az idő melegedése miatt veszélyt jelenthet.

Mint írták, a különböző fennálló kockázatok „jelentősen rontják” a sugárzás ellenőrzés alatt tartásának képességét a következő hetekben és hónapokban, s nem csak Ukrajnában, hanem az ország határain túl is.

Az orosz hadsereg már az invázió első napján átvette az ellenőrzést a nukleáris létesítmény felett. Az egykori reaktor vezetése szerint az azóta szinte szakadatlanul dolgozó mintegy ötven fős személyzet tagjait nemrég lecserélték.

Orosz tankok Csenobilban 2022. február 24-én, az orosz invázió első napján.
Orosz tankok Csenobilban 2022. február 24-én, az orosz invázió első napján.

14:55 2022.03.21.

Mariupoli görög főkonzul: az oroszok „vakon, válogatás nélkül” lövik a civileket

Manolisz Androulakisz, aki az európai uniós diplomaták közül utolsóként hagyta el az ostromlott ukrán várost, vasárnap érkezett meg Athénba.

„Mariupol csatlakozik a háború által porig rombolt városok sorához” – nyilatkozott a repülőtéren, s példaként a csecsenföldi Groznijt, a szíriai Aleppót, a nagy-britanniai Coventryt, a spanyolországi Guernicát, illetve a szovjet Leningrádot említette.

A főkonzul becslése szerint a városban már több ezerre rúghat a polgári áldozatok száma, ezért felszólította a világot, hogy fokozzák a nyomást a tűzszünet kikényszerítése érdekében.

Androulakisz március 15-én távozott Mariupolból, ahogy sokan mások is, és három nap múlva érkezett meg a szomszédos Moldovába. Korábban a város görög közösségének kimenekítését szervezte.

15:25 2022.03.21.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG