Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
17:12 2022.03.21.

Németország vállalja, hogy 2025-ben ő adja az EU gyorsreagálású haderejének magját

Németország kész arra, hogy 2025-ben ő adja az EU új gyorsreagálású haderejének a magját – jelentette ki Christine Lambrecht védelmi miniszter hétfőn, mielőtt kollégáival tárgyalna az EU biztonsági stratégiájáról, melyet várhatóan ezen a héten fogadnak el.

"Fel fogom ajánlani, hogy Németország biztosítani tudja a katonai magot... 2025-re" –mondta újságíróknak, amikor megérkezett Brüsszelbe az EU védelmi és külügyminisztereinek találkozójára.

Az EU vezetői csütörtöki és pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon várhatóan elfogadják az unió új biztonsági stratégiáját, az úgynevezett Stratégiai Iránytűt.

Ennek részeként az EU egy legfeljebb 5000 katonából álló gyorsreagálású haderő létrehozását tűzte ki célul, átalakítva a meglévő uniós harccsoportokat, melyek 2007 óta léteznek, ám soha nem voltak használatban.

A terv azután nyert létjogosultságot, hogy az európai országoknak nehézségeik voltak az augusztusi kaotikus kivonulással Kabulból.

"Gyorsabbnak kell lennünk, különösen azért, mert jelenleg ilyen kihívásokkal kell szembenéznünk" – mondta Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter, utalva az Oroszországgal szembeni legújabb feszültségekre.

(Reuters)
17:41 2022.03.21.

Már csaknem 6 és fél millió ember kényszerült elhagyni otthonát a háború miatt Ukrajnán belül

Az ENSZ migrációs ügynöksége hétfőn közölte, hogy a háború közvetlen következményeként közel 6 és fél millió ember kényszerült elhagyni az otthonát és máshol keresni menedéket Ukrajnán belül, ami túlszárnyalja a legrosszabb előrejelzéseket.

Ukrajnából érkezett menekültek a szucsávai pályaudvaron, Romániába 2022. március 17-én
Ukrajnából érkezett menekültek a szucsávai pályaudvaron, Romániába 2022. március 17-én

A számok a Nemzetközi Migrációs Szervezet március 9. és 16. között végzett vizsgálatából származnak, és nincs bennük az a több mint 3,3 millió ember, akik az ENSZ-testület szerint az orosz invázió február 24-i kezdete óta átmenekültek a határokon.

"A háború okozta emberi szenvedés és kényszerű lakóhelyelhagyás mértéke messze meghaladja azt, amivel a legrosszabb forgatókönyvek számoltak" – mondta Antonio Vitorino, a Nemzetközi Migrációs szervezet, az IOM főigazgatója. Az IOM csapatai több ezer embernek nyújtottak segítséget, például élelmet és takarókat biztosítottak, de a súlyosan érintett területeken élőket nem tudták elérni – tette hozzá.

18:02 2022.03.21.

Az orosz hadsereg eltalált egy bevásárlóközpontot

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy azért lőtte a bevásárlóközpontot az ukrán főváros, Kijev egyik külvárosában, mert azt rakéták tárolására használták.

A lebombázott kijevi bevásárlóközpont romjai 2022. március 21-én
A lebombázott kijevi bevásárlóközpont romjai 2022. március 21-én

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy hétfőn azt a vádat fogalmazta meg, hogy az ukrán erők a bevásárlóközpontot arra használták, hogy újratöltsék a rakétavetőket és ott tárolták az orosz csapatok ellen szánt rakétákat is. Azt mondta, hogy a csapásban egy sorozat rakétavető és a hozzájuk tartozó lőszer megsemmisült. A védelmi minisztérium szóvivőjének állítását nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Az ukrán katasztrófavédelem illetékesei szerint a sűrűn lakott Podil negyed bevásárlóközpontja izzó romhalmazzá vált, miután vasárnap késő este találat érte, melyben nyolc ember is meghalt. A támadás során egy szomszédos toronyház minden ablaka betört.

18:19 2022.03.21.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG