Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek
Kijev súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, az emberek pincékben és a metróalagutakban élnek

Kijevben már szennyvizet is isznak az emberek, Mariupolból sikerült több mint 4000 embernek elmenekülnie

Joe Biden amerikai elnök Lengyelországban tárgyalt az ukrán védelmi és külügyminiszterrel. Az amerikai elnök szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban, a Kreml szerint erről viszont nem Biden dönt, hanem az orosz nép. A lengyel elnök bírálta Orbán politikáját, Orbán meg Zelenszkijt.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Az ukrán katonai hírszerzés szerint Putyin kettészakítaná Ukrajnát, ezért totális gerillaháborút hirdettek az orosz megszállók ellen.
  • Ferenc pápa háború befejezésére szólított fel.
  • Precizíós fegyverekkel támadták Kijevet és Lvivet.
  • Lviv városában kigyulladt egy gyár és felrobbant egy üzemanyagraktár; öt ember megsérült.
  • Mariupolból sikerült mintegy 4300 civilnek elmenekülnie.
  • Joe Biden szerint Putyin egy mészáros, aki nem maradhat hatalomban. Az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett.
  • A Kreml reagált Joe Biden beszédére. Ebben kifejtették: nem az amerikai elnök, hanem az orosz nép dönti el, ki vezeti Oroszországot.
  • A lengyel elnök arról beszélt egy interjúban, hogy nehezen érti a magyar miniszterelnök Oroszország-politikáját.
  • Az Egyesült Államok 100 millió dolláros gyorssegélyt ad Ukrajnának.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
20:43 2022.03.21.

Nem kell pánikba esni az élelmiszerellátás miatt, mondja az orosz kormány

Viktoria Abramcsenko
Viktoria Abramcsenko

“Teljesen el tudjuk látni az igényeinek cukorból és lisztből” - állította Viktoria Abramcsenko miniszterelnök-helyettes a kormányülésen. Nincs szükség pánikra, nem kell felhalmozni az alapvető élelmiszerekből, tette hozzá az Interfax orosz hírügynökség szerint. Ugyanakkor elismerte, hogy idén nagyobb területet fognak bevetni mind cukorrépával, mind búzával. Állítása szerint az Oroszországra kivetett szankciók nem okoznak gondot az élelmiszerellátásban. Számítanak a szomszédos, volt-szovjet tagországok szállításaira is tejtermékekből, gyümölcsből és zöldségekből, húsból és takarmányból. A szankciók miatt a rubel sokat veszített értékéből, és a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokat is nehezebben tudja igénybe venni Oroszország. (BBC)

08:36 2022.03.22.

Tömegsírok Mariupolban

Denisz Prokopenko, az Azov parancsnoka az UNIAN hírügynökségnek azt mondta, hogy az Azovi-tenger partján lévő városban mostanra meghaladta a háromezret a civil halottak száma. Névtelen tömegsírokba temetik el őket.

„Sok holttest hever az utcákon temetetlenül, de vannak még túlélők a romba dőlt házak alatt is."

Este Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon arról adott hírt, hogy a nap folyamán négy mariupoli gyermek sérült meg, közülük kettő súlyosan, miközben a családjukkal Mariupolból tartottak evakuációs buszon Zaporizzsja felé, és az orosz erők tűz alá vették a menekülőket. Hétfőn az ukrán hatóságok több mint húsz autóbusszal igyekeztek kimenekíteni a helyi lakosokat az evakuálásra létesített folyosókon.

Felrobbant egy bérház, miután az orosz hadsereg harckocsijából rálőttek Mariupolban, 2022. március 11-én
Felrobbant egy bérház, miután az orosz hadsereg harckocsijából rálőttek Mariupolban, 2022. március 11-én

08:44 2022.03.22.

Joe Biden szerint vegyi és biológiai fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában Putyin

Az amerikai elnök Washingtonban, amerikai üzleti vezetőkkel tartott találkozóján beszélt erről és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés „súlyos" nyugati választ vonna maga után.

Moszkva nemrég azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy vegyi és biológiai fegyvereket tart Európában. Joe Biden hangsúlyozta, hogy ez nem igaz, ezt szavatolja.

Joe Biden amerikai elnök megérkezik a delaware-i Rehoboth Beachre 2022. március 21-én
Joe Biden amerikai elnök megérkezik a delaware-i Rehoboth Beachre 2022. március 21-én

08:51 2022.03.22.

Az Európai Unió kész további szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az uniós külügy- és védelmi miniszterek brüsszeli ülése után beszélt arról, hogy a korlátozó intézkedések továbbra is fontos részei annak az uniós megközelítésnek, hogy a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni Oroszországra az ukrajnai háború megállítása érdekében, valamint, hogy elszigetelje Moszkvát és kikényszerítse a nemzetközi és humanitárius kötelezettségek betartását.

Borell megismételte, hogy az ami Ukrajnában történik, amit az orosz hadsereg követ el az ukrán emberek ellen, az háborús bűnnek számít. Mint fogalmazott, ez nem maradhat megválaszolatlanul.

Josep Borell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője beszédet mond az ukrajnai orosz invázió miatt összehívott rendkívüli ülésen Brüsszelben 2022. március 1-jén.
Josep Borell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője beszédet mond az ukrajnai orosz invázió miatt összehívott rendkívüli ülésen Brüsszelben 2022. március 1-jén.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG