Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
10:02 2022.03.28.

Ukrajna ragaszkodik területi integritásához

Miközben a héten béketárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között Törökországban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: ragaszkodik országa területi integritásához, jóllehet korábban azt sugallta, hogy kész a kompromisszumra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. március 26-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. március 26-án

Zelenszkij vasárnap késő este az ukrán néphez intézett videóbeszédében kijelentette, hogy kormánya az isztambuli tárgyalásokon Ukrajna "területi integritását" fogja előtérbe helyezni.

Mindazonáltal ugyanaznap reggel orosz újságíróknak tett megjegyzéseiben Zelenszkij más hangnemet használt, azt mondta, hogy Ukrajna hajlandó semleges státuszt elfoglalni és kiegyezni a keleti Donyec-medencei térség státusáról egy békemegállapodás részeként.

A videóbeszédben, amelynek közlésétől a Kreml jó előre óvta az orosz médiát, Zelenszkij azt mondta, hogy minden megállapodást harmadik feleknek kell garantálniuk és népszavazásra kell bocsátani őket.

"Biztonsági garanciák és semlegesség, atomfegyver-mentesség. Készek vagyunk erre" – tette hozzá oroszul.

10:23 2022.03.28.

10:45 2022.03.28.

Több mint 13 ezren érkeztek vasárnap Ukrajnából Magyarországra

A rendőrségi összefoglaló szerint az ukrán-magyar határszakaszon 4934 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 8781-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség 393 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Budapestre vasárnap 1225 ember, köztük 415 gyermek érkezett vonattal. Kőbánya-felsőről a BOK csarnokba vitték őket. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 88 ember, köztük 53 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

11:03 2022.03.28.

Scholz Bident magyarázza

Olaf Scholz német kancellár szerint sem a NATO-nak, sem Joe Biden amerikai elnöknek nem célja a rezsim leváltásának előidézése Oroszországban.

Joe Biden amerikai elnök ukrán menekültekkel Varsóban 2022. március 26-án
Joe Biden amerikai elnök ukrán menekültekkel Varsóban 2022. március 26-án

Biden szombati beszédében azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökről , hogy „ez az ember nem maradhat hatalmon”. A Fehér Ház és más amerikai tisztviselők siettek tisztázni, hogy Biden valójában nem Putyin megdöntésére szólított fel.

Az ARD televízió vasárnapi műsorában arra a kérdésre, hogy tényleg Putyin eltávolítása-e a valódi cél, Scholz azt válaszolta: „Nem ez a NATO célja, és az amerikai elnöké sem”.

Scholz hozzátette: „Mindketten teljesen egyetértünk abban, hogy a rezsim leváltása nem az általunk közösen követett politika tárgya és célja.”

Arra a kérdésre, hogy Biden követett-e el veszélyes hibát a megjegyzésével, Scholz azt válaszolta: „Nem”. Közölte: „azt mondta, amit mondott”, és Antony Blinken államtitkár is tisztázta, hogy nem rezsimváltásról beszélt.

Scholz a múlt hónapban a német védelmi kiadások nagymértékű emelését jelentette be. Vasárnap megerősítette a Bild am Sonntag című lap értesülését, miszerint a kormány egy rakétavédelmi pajzs beszerzését fontolgatja az izraeli „Vaskupola” mintájára.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG