Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
11:11 2022.03.28.

Ukrajna szerint az orosz erők átcsoportosulnak, de nem tudnak előre törni

Az orosz erők átcsoportosulnak, de nem tudnak sehova előre nyomulni Ukrajnában – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes hétfőn.

Azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálták megerősíteni már meglévő pozícióikat és megpróbálták áttörni Kijev védelmét, de reményük sem volt a főváros elfoglalására.

"A mai naptól az ellenség átcsoportosítja erőit, de Ukrajnában nem tudnak előre nyomulni sehova" – mondta egy tájékoztatón, anélkül hogy bizonyítékkal szolgált volna az orosz csapatok mozgására.

11:18 2022.03.28.

A Heineken is kivonul Oroszországból

A holland Heineken sörgyártó óriáscég közölte, hogy kivonul Oroszországból Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt.

A vállalat hétfőn jelentette be, hogy oroszországi üzleti tevékenysége „a jelenlegi környezetben már nem fenntartható és nem életképes. Ennek eredményeként úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk Oroszországot.”

Közölte azt is, hogy keresi a módot "üzletünk rendezett átruházására egy új tulajdonosra, a nemzetközi és helyi törvényekkel teljes összhangban".

A Heineken az év végéig fizeti 1800 oroszországi alkalmazottját. A cég azt mondja, hogy nem fog profitálni oroszországi tevékenységei eladásából, és 400 millió euróra számít.

A Moszkva Ukrajna elleni invázióját követő nemzetközi felháborodás és szankciók közepette a holland sörgyár leállította az új beruházásokat és az oroszországi értékesítéseket, és befejezte a Heineken márkájú sör ottani gyártását, értékesítését és reklámozását.

A cég hétfőn azt közölte, továbbra is "reméli, hogy a közeljövőben sikerül utat találni egy békés kimenetelhez".

11:39 2022.03.28.

Mariupol polgármestere humanitárius katasztrófától tart, szerinte a várost teljesen ki kell üríteni

A dél-ukrajnai Mariupol város humanitárius katasztrófa küszöbén áll, ezért mindenkit evakuálni kell onnét – mondta hétfőn a polgármester.

Vadim Boicsenko szerint mintegy 160 ezer civil rekedt áram nélkül a városban. Huszonhat autóbusz várakozott a civilek evakuálására, de az orosz erők nem járultak hozzá a biztonságos áthaladáshoz – közölte.

"Az Orosz Föderáció játszik velünk" – mondta. Oroszország tagadja, hogy civileket vett volna célkeresztbe, és Ukrajnát okolja, amiért ismételten nem sikerült megállapodni arról, hogy biztonságos folyosókon hozzák ki a csapdába esett civileket.

Mariupoli lakos és rommá vált lakása 2022. március 27-én
Mariupoli lakos és rommá vált lakása 2022. március 27-én

11:51 2022.03.28.

Lavrov szerint az orosz-kínai kapcsolatok soha nem voltak még ilyen erősek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Oroszország és Kína kapcsolatai a valaha volt legerősebb szinten vannak, miközben a nyugati országok példátlan szankciókkal próbálják elszigetelni Moszkvát Ukrajna miatt.

Peking többször is ellenezte a szankciókat, és ragaszkodott ahhoz, hogy fenntartsa a normális gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, és megtagadta, hogy elítélje Moszkva ukrajnai akcióit, bár a kormány körültekintően jár el, nehogy a kínai vállalatoknak nehézségeik támadjanak a szankciók miatt.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG