Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
18:19 2022.03.28.

Zelenszkij szerint nem szabad enyhíteni az Oroszországra nehezedő nyomáson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azt mondta, hogy Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésen megvitatták az Oroszországgal folytatott béketárgyalások előrehaladását.

"Továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra, fokozni kell a szankciókat" - közölte Zelenszkij a Twitteren.

18:43 2022.03.28.

Szerbiát dicsérte Lavrov

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dicsérte Szerbiát, amiért nem volt hajlandó szankciókat bevezetni Moszkva ellen annak ukrajnai agressziója miatt. Azt mondta, hogy a balkáni szövetséges „okos döntést hozott”.

Sergej Lavrov és Aleksandar Vučić Belgrádban 2021. október 10-én
Sergej Lavrov és Aleksandar Vučić Belgrádban 2021. október 10-én

„Mélyen tiszteljük a szerb népet, a szerb kultúrát, a szerb történelmet és a hagyományos barátok iránti elkötelezettséget” – mondta Lavrov szerb újságírók egy csoportjának egy videokonferencián. "Biztosak vagyunk, hogy ebben a helyzetben továbbra is okos döntéseket fognak hozni."

Bár Szerbia megszavazta az orosz inváziót elítélő ENSZ-határozatot, Belgrád nem hajlandó csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz a Moszkva elleni széles körű szankciók bevezetésében.

Lavrov szerint a szankciók „az Egyesült Államok kísérletét jelentik hegemóniája érvényesítésére” a Balkánon, és hozzátette, hogy a Nyugat „igyekszik elszigetelni Oroszországot” a térségben, ahol az 1990-es években pusztító háború zajlott.

Szerbia hivatalosan ugyan uniós tagságra törekszik, de szoros politikai, gazdasági és katonai kapcsolatokat épített ki Oroszországgal.

18:55 2022.03.28.

Putyinpártisága miatt dobhatja Orbánt korábbi szövetségese, a lengyel kormánypárt

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter is úgy döntött, hogy inkább mégse jön Budapestre, V4-es miniszteri tárgyalásra, vette észre a lengyel Gazeta Wyborcza hírét a HVG. A lengyel lap arról is ír, hogy a lengyel kormány megszakítja a kapcsolatot a "Putyint támogató" Orbánékkal.

A lengyel hadügyminiszter látogatásának lemondását kormányzati források is megerősítették már az újságnak.

"Nem ismerem a miniszter terveit, de ami a visegrádi csoport körül zajlik, az nem tölt el optimizmussal a következő hónapokat illetően"

– fogalmazott Mariusz Błaszczak, a miniszter helyette.A lengyel lap felidézte, hogy nemrég Zelenszkij ukrán elnök név szerint felszólítva kiosztotta Orbán Viktort azzal, hogy a magyar kormánynak muszáj lesz eldöntenie, hogy a háborúban valójában kinek az oldalán áll.

A cseh hadügyminiszter, Jana Cernochová már múlt héten lemondta a találkozót. Arra hivatkozott, hogy nem akar részt venni am agyare kampányban, és "nagyon sajnálja, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér."

Benkő Tibor magyar hadügyminiszter egy pécsi fideszes fórumon erre úgy vágott vissza, hogy a cseh kollégájával még nem találkozott NATO-találkozókon és Cernochová egyébként sem tud angolul, számolt be az RTL Klub.

19:53 2022.03.28.

Megmérgezhették a Roman Abramovics orosz milliárdost, aki egyébként béketárgyalóként tűnt fel Ukrajnában

Március elején közepesebb mérgezés áldozatává válhatott Roman Abramovics orosz milliárdos és két ukrán béketárgyaló az egyik kijevi tárgyalásuk után, írja a Wall Street Journal. A lap szerint az érintetteknek bevörösödött a szemük, folyamatosan és fájdalmasan könnyezni kezdtek és elkezdett lehámlani a bőr az arcukról és a kezükről. Az érintettek bizonyos moszkvai keményvonalas csoportokat hibáztatták a lapnak, akik le akarták volna állítani a béketárgyalásokat. Egy Abramovicshoz közeli forrás szerint azonban valójában nem tudják, hogy ki támadhatott rájuk. Mindegyikük állapota javult azóta, senki sincs életveszélyben.

Roman Abramovics orosz oligarcha Moszkvában, mielőtt Mihail Misusztyin miniszterelnökkel találkozott 2021. szeptember 23-án.
Roman Abramovics orosz oligarcha Moszkvában, mielőtt Mihail Misusztyin miniszterelnökkel találkozott 2021. szeptember 23-án.

Abramovics nem tagja semmilyen a hivatalos orosz tárgyalódelegációnak, viszont az egyik leggazdagabb oroszként és Putyin elnök bizalmasaként a háború kezdete óta párhuzamos béketárgyalásokat intéz, írja a lap. Néha a hivatalos orosz állásponttal megegyező irányok mentén, néha pedig nem.

A mérgezésről nem tudtak Lvovban megfelelő mintát venni, mert Abramovicsék gorsan továbbutaztak a háborús zónából Isztambulba. A Bellingcat nyomozott az ügyben, de az általuk megszerzett képek alapján az sem volt egyértelmű, hogy vegyi, biológiai vagy más típusú támadás érhette Abramovicsot és tárgyalófeleit. Mindenesetre szerintük ez csak figyelmeztetés lehetett, bárki is támadt a külön tárgyalókra. Az ukrán érintettek közül csak Rusztem Umerov krími tatár képviselőt nevezte meg a lap.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG