Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
08:18 2022.03.29.

A cseh után a lengyel védelmi miniszter is lemondta a budapesti V4-es találkozót

A lengyel közrádió még kora este közölt nem hivatalos információkat arról, hogy Jana Černochová cseh védelmi miniszter után a lengyel Mariusz Błaszczak is lemondta a találkozót. Ezt hétfő este megerősítette a varsói nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagja is – számolt be elsőként a 444.

A portál a Gazeta Wyborcza kormányzati forrásai alapján azt írta, a lépést azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akart kihátrálni Putyin mögül.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter már pénteken lemondta a találkozót, mint fogalmazott, azért nem jön Budapestre, mert sajnálja, hogy „az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

Oleksij Reznikov ukrán védelmi miniszter (balra) és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter. Varsóban, 2022. március 22
Oleksij Reznikov ukrán védelmi miniszter (balra) és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter. Varsóban, 2022. március 22

08:29 2022.03.29.

A tűzszünet az ukránok fő célja a törökországi tárgyalásokon

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán állami televízióban úgy fogalmazott, hogy a minimális program a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális a tűzszüneti megállapodás elérése lenne a március 29-én kezdődő törökországi tárgyalásokon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megerősítette, hogy az orosz-ukrán béketárgyalások újabb, kétnapos fordulóját Isztambulban tartják, előtte rövid találkozót tart a delegációkkal.

A török TRT hírtelevízió beszámolója szerint az ukrán küldöttség hétfőn este meg is érkezett Isztambulba, és a BBC értesülése szerint megérkezett az orosz delegáció is.

Mevlüt Cavusoglu török és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Lvivben, 2022. március 17-én.
Mevlüt Cavusoglu török és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Lvivben, 2022. március 17-én.

08:46 2022.03.29.

Zelenszkij szerint az orosz erők foszforbombát használtak Harkivban

Az ukrán elnök nagyon nehéznek nevezte a helyzetet annak ellenére, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban értek el harci sikereket, visszavették az orosz csapatoktól a főváros határában, Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny települést.

Volodimir Zelenszkij videóüzenetében arról is beszélt, hogy heves harcok zajlanak, így Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások.

Zelenszkij ismét sürgette az Oroszország elleni szankciók szigorítását, egyebek között az orosz olajexport átfogó korlátozását, és kifogásolta, hogy a büntetőintézkedések fokozását a nemzetközi közösség egyelőre arra az esetre helyezte kilátásba, ha Moszkva vegyi fegyvert vetne be. Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok foszforbombát vetettek be. Ukrán tisztségviselők már korábban is beszéltek arról, hogy Harkivnál ilyen fegyvert használt Putyin serege.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. március 28-án.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. március 28-án.

09:29 2022.03.29.

Többletpénzt kér a Pentagon Ukrajnának

Előfordulhat, hogy a Pentagonnak még több pénzt kell kérnie a Kongresszustól Ukrajna harcának támogatására az orosz invázió ellen, beleértve Amerika Kijevbe küldött fegyverarzenáljának feltöltését – közölték tisztviselők.

A védelmi minisztérium 2023-as költségvetési évre vonatkozó 773 milliárd dolláros kérelmének benyújtásakor a Pentagon vezetői azt mondták, hogy a büdzsét az invázió előtt véglegesítették, így nincs konkrét pénz a háborúra. A Kongresszus március elején jóváhagyott egy 13,5 milliárd dolláros rendkívüli finanszírozási csomagot.

A vezetők szerint túl korai megjósolni, hogy az ukrán erők milyen gyorsan használják fel a már rendelkezésre álló fegyvereket és lőszereket, és mennyi pénzre lesz szüksége az USA-nak helyettesítenie azt, amit Ukrajnába küld, például Stinger és Javelin rakétákat, golyóálló mellényeket és más felszerelést.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG