Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
09:42 2022.03.29.

Kelet-Ukrajnába vihették át a Wagner-csoport zsoldosait

A brit védelmi minisztérium szerint egy orosz katonai magánvállalkozó, akit emberi jogi visszaélésekkel vádolnak, bevonult Kelet-Ukrajnába.

A minisztérium védelmi hírszerzése közölte, hogy a Wagner-csoporttól várhatóan 1000 zsoldost vetnek be az ukrajnai harci műveletekben, miután a reguláris orosz hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett el.

Mick Smeath repülő altábornagy, az Egyesült Királyság washingtoni védelmi attaséja úgy nyilatkozott, hogy Oroszország valószínűleg kénytelen volt áthelyezni a Wagner személyzetét Ukrajnába az afrikai és szíriai műveletek rovására.

Smeath azután beszélt erről, hogy a Pentagon illetékesei a közelmúltban azt mondták: arra számítanak, hogy Oroszország keresni fogja a módját annak, hogy harctéri veszteségeit más országokban állomásozó orosz csapatokkal pótolja. Múlt pénteken a Pentagon azt közölte: úgy tűnik, hogy Moszkva a Georgiába telepített orosz csapatokat vonultatja fel, de sem azok számáról, sem várható bevetésük időpontjáról nem állnak rendelkezésre részletek.

A Wagner-csoport több ezer zsoldosát 2015-től kezdődően telepítették Szíriába. Az Egyesült Államok és az EU az orosz hadsereg pótlékának tekinti a csoportot, de a Kreml azt is tagadja, hogy egyáltalán létezne.

Decemberben az EU szankciókat vetett ki a Wagner-csoportra és alapítójára, Dmitrij Utkinre, mert erőszakot szítottak és emberi jogi visszaéléseket követtek el a Közel-Keleten, Afrikában és Ukrajnában.

09:52 2022.03.29.

Törökország tűzszünetet kér, a tárgyalások újraindultak

Recep Tayyip Erdoğan török elnök tűzszünetre szólított fel, miközben az orosz és az ukrán delegáció újrakezdte tárgyalásait Isztambulban.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök megnyitja a béketárgyalások újabb fordulóját Isztambulban 2022. március 29-én
Recep Tayyip Erdoğan török elnök megnyitja a béketárgyalások újabb fordulóját Isztambulban 2022. március 29-én

Erdoğan a megbeszélések kezdetén tartott keddi beszédében azt mondta, hogy a tárgyalások előrehaladása megnyithatja az utat a két ország vezetőinek találkozója előtt.

„Hiszünk abban, hogy egy igazságos békének nem lesznek vesztesei. A konfliktus elhúzódása senkinek sem érdeke” – mondta Erdoğan. „A küldöttség tagjaiként történelmi felelősséget vállaltak. Az egész világ várja a jó hírt Önöktől."

A küldöttségek a tervek szerint kétnapos megbeszélést folytatnak a Boszporusz partján, a 19. századi oszmán Dolmabahçe palota mellett álló kormányzati épületben.

10:08 2022.03.29.

Kézfogás nélkül indultak újra a tárgyalások

Kézfogás nélkül kezdődtek meg a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között kedden Törökországban – jelentette az ukrán televízió.

"Hideg fogadtatás volt, kézfogás nélkül" - mondta egy ukrán riporter, de azt nem tette világossá, hogy szemtanúja volt-e a delegációk találkozásának, vagy tisztségviselők mondták neki ezt.

Mykhailo Podoliak, Volodimir Zelenszkij elnök politikai tanácsadója a Twitteren azt közölte, hogy a delegációk "a tárgyalási folyamat alapvető rendelkezéseiről tárgyalnak. A küldöttségek párhuzamosan dolgoznak a vitás kérdések teljes spektrumán".

10:16 2022.03.29.

Abramovics is ott van Isztambulban

Roman Abramovics milliárdos, az egyik olyan orosz oligarcha, akit a Nyugat szankcionált Moszkva ukrajnai inváziója miatt, részt vesz az ukrán és az orosz delegáció közötti béketárgyalásokon kedden Isztambulban – közölte három forrás.

A Kreml korábban azt jelezte, hogy Abramovics korai szerepet játszott a béketárgyalásokon, de a folyamat most a két fél tárgyalócsoportjának kezében van.

Hétfői hír volt, hogy március elején közepesebb mérgezés áldozatává válhatott Abramovics és két ukrán béketárgyaló az egyik kijevi tárgyalásuk után, írta a Wall Street Journal.

A lap szerint az érintetteknek bevörösödött a szemük, folyamatosan és fájdalmasan könnyezni kezdtek és elkezdett lehámlani a bőr az arcukról és a kezükről. Mindegyikük állapota javult azóta, senki sincs életveszélyben.

(Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG