Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
10:41 2022.03.29.

Ukrajna három evakuációs útvonalat nyitott

Az ukrán kormány három humanitárius folyosót üzemeltet kedden, hogy civileket hozzon ki az ostromlott Mariupol kikötővárosból és két másik, oroszok által megszállt déli városból.

Nő a kutyáival egy lerombolt híd mellett Irpinyben 2022. március 28-án
Nő a kutyáival egy lerombolt híd mellett Irpinyben 2022. március 28-án

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Mariupol mellett Enerhodarból és Melitopolból is indulnak evakuálások. Ezek a városok hetek óta orosz ellenőrzés alatt állnak, tiltakozások és ukránbarát helyi politikusok állítólagos elrablásának a helyszínei.

Az útvonalak mind az ukrán ellenőrzés alatt álló déli Zaporizzsja városában futnak össze.

Oroszország saját evakuációs útvonalakat működtet, ezek Ukrajna állítása szerint ukrán civilek erőszakos kitoloncolását fedezik Oroszországba. Ukrajna és Oroszország egymást vádolták az evakuálás akadályoztatásával.

11:07 2022.03.29.

Kormányépületet ért orosz találat Mikolajivban

Orosz légicsapás rongálta meg a regionális kormány épületét a dél-ukrajnai Mikolajivban, a hetek óta heves támadások alatt álló kulcsfontosságú kikötővárosban - közölte kedden a terület kormányzója.

Mikolajiv lakónegyed orosz bombázás után 2022. március 25-én
Mikolajiv lakónegyed orosz bombázás után 2022. március 25-én

"A régiós adminisztráció épületét találták el" –írta Vitalij Kim kormányzó a Facebookon. Beszámolt arról, hogy az épületben tartózkodók többsége nem sérült meg, de több civil és katona is eltűnt.

"Eltakarítjuk a törmeléket. Az épület fele elpusztult. Találat érte az irodámat" - mondta Kim egy videós nyilatkozatában. "Nyolc civil van még mindig a romok alatt. Reméljük, sikerül kiszabadítani őket" - tette hozzá.

"Három katonát is keresünk."

Az utóbbi időben enyhülni látszottak a Mikolaiv ellen hetek óta folyó súlyos orosz támadások.

11:27 2022.03.29.

Ukrajnában az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete közölte, hogy főigazgatója Ukrajnába érkezett, hogy magas rangú kormánytisztviselőkkel tárgyaljon az ország nukleáris létesítményeinek biztonsága érdekében nyújtandó „sürgős technikai segítségről”.

Rafael Mariano Grossi Bécsben 2021. június 7-én
Rafael Mariano Grossi Bécsben 2021. június 7-én

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kedden közölte, hogy Rafael Mariano Grossi célja az „azonnali biztonsági támogatás kezdeményezése” Ukrajna nukleáris létesítményeinek. Ez magában foglalja, hogy NAÜ- szakértőket küldenek „elsőbbségi létesítményekbe”, valamint „létfontosságú biztonsági és védelmi készleteket” szállítanak Ukrajnának, beleértve a megfigyelő és vészhelyzeti berendezéseket.

Azt írták, hogy Grossi ezen a héten elutazik az egyik ukrán atomerőműbe, de azt nem árulták el, hogy melyikbe. Ukrajnában 15 atomreaktor működik négy aktív erőműben, és itt található a leállított csernobili erőmű is, az 1986-os atomkatasztrófa helyszíne. Az orosz erők átvették az irányítást Csernobil és a legnagyobb aktív erőmű, a zaporizzsjai felett.

Grossi nyilatkozatában kijelentette, hogy „a katonai konfliktus soha nem látott veszélybe sodorja Ukrajna atomerőműveit és egyéb radioaktív anyagokat tartalmazó létesítményeit”.

Hozzátette: „már többször borotvaélen táncoltunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több időt veszítsünk.”

(AP)
11:36 2022.03.29.

Japán sem szállít több luxuscikket Oroszországba

Japán április 5-től megtiltja csúcskategóriás autók és más luxuscikkek exportját Oroszországba az ukrajnai invázióra adott legújabb válaszként – közölte kedden a kereskedelmi minisztérium.

A moszkvai milliomosok vására 2006-ban
A moszkvai milliomosok vására 2006-ban

A Japán Oroszországba irányuló exportjának több mint felét kitevő autóipari cikkek részleges betiltására azután került sor, hogy Kisida Fumio miniszterelnök kötelezettséget vállalt a G7 csoport múltheti csúcstalálkozóján arra, hogy újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen.

Az április 5-től életbe lépő exportellenőrzési listán szereplő új tételek 19 kategóriát ölelnek fel, a több mint 6 millió jen (48.630 dollár) értékű autóktól az ékszerekig, órákig, kozmetikumokig, italokig és olyan művészeti termékekig, melyek ára meghaladja a 40.000 jent – közölte a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium. (egy jen 2,73 forint - a szerk.)

Az 1,3 millió jennél drágább csónakmotorok, 600.000 jen feletti motorkerékpárok és 200.000 jen feletti zongorák Oroszországba irányuló exportját is betiltják – tették hozzá.

"Az Egyesült Államokkal és az EU-val együttműködve Japán csatlakozik az orosz oligarchák és az uralkodó osztály elleni szankcióhoz" – mondta a minisztérium egyik tisztviselője egy sajtótájékoztatón.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG