Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
11:53 2022.03.29.

De facto embargót sürget az orosz energiahordozókra a német külügyminiszter

Németország külügyminisztere közölte, hogy országa az ukrajnai háború miatt az orosz kőolaj „de facto” embargóján dolgozik.

Németország régóta az oroszországi fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, és Olaf Scholz kancellár arra figyelmeztetett, hogy az import hirtelen leállítása súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Annalena Baerbock külügyminiszter azonban kedden kijelentette, hogy Németország mindazonáltal „teljes nemzeti kilépésre törekszik az orosz fosszilis tüzelőanyag-függőségből”.

Felhozta a német import diverzifikálására irányuló legújabb erőfeszítéseket, melyek célja az orosz olaj és szén felhasználásának megszüntetése még az idén, illetve a földgázé 2024 közepéig.

„Nevezhetjük (...) nemzeti, lépésről lépésre bevezetendő, de facto embargónak, különösen a kőolajat illetően” – mondta Baerbock egy berlini szakkonferencián.

12:05 2022.03.29.

Ukrajna jogi lépésekre készül, ha katonái nem bánnak jól a hadifoglyokkal

Ukrajna minden információt megvizsgál a hadifoglyokkal való bánásmóddal kapcsolatban, és megteszi a megfelelő jogi lépéseket, ha a katonákat bűnösnek találják bármilyen jogsértésben – közölte kedden az ukrán fegyveres erők vezérkarának helyettes vezetője.

"Minden beérkező értesülést ellenőriznek az ukrán fegyveres erők, és ha jogsértés történik, megfelelő jogi döntéseket hoznak azokkal a katonákkal kapcsolatban, akik megsértették a hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozó törvényeket" - mondta Olekszander Kirilenko egy televíziós tájékoztatón Törökországban.

12:30 2022.03.29.

Információs pontot nyitott az ombudsmani hivatal a BOK csarnokban

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Záhony és Beregsurány mellett a humanitárius tranzitponton is segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a hozzájuk fordulókat az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének munkatársai, akik egyúttal Budapesten is közreműködnek a humanitárius segítségnyújtásban.

Mint írták, a többi között debreceni és miskolci területi irodájukon keresztül is segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulók számára.

12:44 2022.03.29.

Mariupol hamarosan az orosz csapatok kezére kerülhet

A BBC elemzése szerint úgy tűnik, hogy Oroszország közel áll a kulcsfontosságú déli város ellenőrzéséhez, de az ukrán ellentámadások az ország más részein akadályozzák az orosz előretörést.

Íme az invázió 34. napján:

  • Az ukrán erők kulcsfontosságú területeket foglalnak vissza Kijevtől északnyugatra
  • Az oroszok előrenyomulnak Csernyihiv, Szumi és Harkiv környékén
  • Mariupol kikötőváros valószínűleg hamarosan az oroszok kezébe kerülhet
  • Az ukránok továbbra is megállítják az orosz előrenyomulást Herszon környékén
  • Egyes orosz csapatokat átcsoportosítanak a keleti donbászi régióba
Lerombolt lakóházak Mariupolban 2022. március 28-án.
Lerombolt lakóházak Mariupolban 2022. március 28-án.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG