Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
13:12 2022.03.29.

Honnét hova menekülnek az ukránok?

Több mint tízmillió ember hagyta el otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A szomszédos országokba távozó 3,8 millión kívül becslések szerint további 6,5 millió ember távozott otthonából más helyre a háború sújtotta ország határain belül.

Az ENSZ adatainak alapjául a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) március 9. és 16. között végzett kutatása szolgál. A BBC által közölt felmérés szerint a megkérdezett kétezer, országon belüli menekült

  • csaknem 30 százaléka Kijevből,
  • több mint 36 százaléka Kelet-Ukrajnából,
  • 20 százaléka pedig északról érkezett.

Közel 40 százalékuk van most Nyugat-Ukrajnában, és kevesebb mint 3 százalékuk Kijevben. Mindössze 5 százalék hagyta el otthonát az invázióra készülve, és a túlnyomó többség vagy a háború kezdetén menekült el, vagy amikor a harcok elérték a lakóhelyük környékét.

Az IOM becslése szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek több mint fele nő, és sokukat különösen kiszolgáltatottnak tekintik, mert terhesek, fogyatékosak vagy erőszak áldozatai.

Az orosz invázió elől menekülők Lvivben, 2022. március 13-án.
Az orosz invázió elől menekülők Lvivben, 2022. március 13-án.

13:30 2022.03.29.

Oroszország kiutasította a balti államok tíz diplomatáját

Oroszország kiutasított négy litván, valamint három-három észt és lett diplomatát, válaszul a három balti állam hasonló lépésére – jelentette be a moszkvai külügyminisztérium kedden.

Észtország, Lettország és Litvánia előző héten összesen tíz orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek „Oroszország ukrajnai agressziójára tekintettel, illetve amiért a diplomáciai státuszukkal ellentétes tevékenységet folytattak”.

A tallinni külügyi tárca tájékoztatása szerint az érintettek „közvetlenül és aktívan aláásták Észtország biztonságát, valamint propagandát terjesztettek Oroszország katonai akciójának igazolására”.

14:09 2022.03.29.

14:20 2022.03.29.

Orosz védelmi miniszter: a legfőbb cél a Donyec-medence „felszabadítása”

Szergej Sojgu kedden kijelentette, hogy az orosz katonai művelet legfőbb célja a kelet-ukrajnai Donyec-medence „felszabadítása”. A megjegyzés arra mutat, hogy Moszkva a heves ellenállás miatt az eredeti elképzeléseinél valóban korlátozottabb célokat próbálhat elérni a szomszédos országban.

A védelmi miniszter magas rangú katonai vezetőkkel találkozott a nap folyamán, és az ülésen hangsúlyozta, hogy „összességében lezárultak a művelet első szakaszának fő feladatai”.

„Az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, ami lehetővé teszi, hogy a legfőbb célra, a Donyec-medence felszabadítására összpontosítsuk figyelmünket és erőfeszítéseinket” – fogalmazott.

Sojgu leszögezte, hogy az orosz hadsereg addig fogja folytatni a műveletet, amíg el nem érik a kitűzött célokat.

Valamint biztosított afelől, hogy Oroszország nem fogja Ukrajnába vezényelni az áprilisban behívandó újonc sorkatonákat. Nemrégiben az orosz vezetés elismerte, hogy több sorkatona is Ukrajnában kötött ki, ahol némelyikük hadifogságba esett.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG