Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
14:46 2022.03.29.

Oroszország azt állítja, hogy visszafogja a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv közelében

Oroszország úgy döntött, hogy drasztikusan csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv környékén Ukrajnában – közölte védelmi miniszter helyettese kedden, az orosz és az ukrán tárgyalócsoportok isztambuli megbeszélése után.

Alexander Fomin azt mondta, hogy a döntést a kölcsönös bizalom megteremtése és a további tárgyalásokhoz szükséges feltételek megteremtése érdekében hozták meg.

A vezérkar részletesebben ismerteti majd a döntéseket az orosz delegáció visszatérése után Moszkvába – mondta Fomin.

Vonat szállít megszerzett orosz tankokat Kijevben 2022. március 28-án
Vonat szállít megszerzett orosz tankokat Kijevben 2022. március 28-án

14:55 2022.03.29.

15:35 2022.03.29.

Törökország „jelentős előrelépést” lát a tárgyalásokon

A török külügyminiszter szerint az orosz és az ukrán tárgyalópartnerek „konszenzusra és közös megegyezésre” jutottak bizonyos kérdésekben.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök köszönti az orosz és ukrán tárgyalódelegációkat Isztambulban 2022. március 29-én
Recep Tayyip Erdoğan török elnök köszönti az orosz és ukrán tárgyalódelegációkat Isztambulban 2022. március 29-én

Mevlüt Çavuşoğlu azt mondta, hogy a két fél „a legjelentősebb előrelépést” tette a tárgyalások kezdete óta a keddi isztambuli találkozón. Közölte: a megbeszélést az orosz és az ukrán külügyminiszter találkozója követi.

Çavuşoğlu elmondta, hogy az orosz és az ukrán vezetők találkozója is „napirenden van”, de ennek időpontjáról nem beszélt.

Azt mondta, hogy a nehéz kérdéseket „magasabb szinten fogják kezelni”.

Çavuşoğlu hozzátette, hogy Törökország „tűzszünet biztosítására” és a humanitárius folyosók megnyitásával kapcsolatos megállapodásra ösztönzi a két felet.

15:54 2022.03.29.

Orosz dezinformáció a közmédiában

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az EU kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti.

A TASZ közleményében emlékeztet arra, hogy Oroszország az államilag finanszírozott dezinformációt is fegyverként használja az ukrajnai háborúban, ezért az Európai Unió több orosz propagandaforrást is szankciós listára tett.

A Szputnyik és az RT semmilyen tevékenységet nem végezhetnek az EU területén, és a tagországok médiaszolgáltatóinak is tilos ezek tartalmainak terjesztése. A TASZ és a PC szerint ugyanakkor a magyar közmédiában, az uniós jogot kijátszva, továbbra is forrásként használják az orosz propagandát, kritika nélkül közlik az orosz dezinformációs üzeneteket.

Miután a PC hiába tett ezzel kapcsolatban bejelentést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, a TASZ-szal közösen az Európai Bizottsághoz fordultak.

Nincs jel a Russia Today csatornán a szerbiai kábelszolgáltatóknál, miután az EU-ban betiltották a csatorna tartalmainak terjesztését 2022. március 3-án.
Nincs jel a Russia Today csatornán a szerbiai kábelszolgáltatóknál, miután az EU-ban betiltották a csatorna tartalmainak terjesztését 2022. március 3-án.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG