Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
10:59 2022.03.30.

Lengyelország teljesen leállítja az orosz olaj és szén importját

Lengyelország azt tervezi, hogy az év végére megszünteti az orosz olaj felhasználását, és legkésőbb májusig leállítja az orosz szén importját – mondta a lengyel miniszterelnök szerdán, miután az ukrajnai háború miatt megszakítják a gazdasági kapcsolatokat Moszkvával.

Az orosz Lukoil által üzemeltetett fúrótornyok a Kaszpi-tengerben 2018-ban
Az orosz Lukoil által üzemeltetett fúrótornyok a Kaszpi-tengerben 2018-ban

„Teljes embargót vezetünk be az orosz szénre, és remélem, hogy áprilisra, legkésőbb májusra teljesen kilépünk az orosz szénből” – mondta Mateusz Morawiecki egy sajtótájékoztatón. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az év végére megszüntessük az orosz olaj felhasználását” – tette hozzá.

Morawiecki közölte, hogy Lengyelország az európai nemzetek közül a legradikálisabb tervet indította el, hogy leválasszák magukat az orosz energiaforrásoktól.

Lengyelország az Európai Unió többi országát is arra szólítja fel, hogy csökkentsék az orosz energiafüggőségüket. Lengyelország szerint az olaj- és gázexportból származó pénzek működtetik az orosz hadigépezetét, és annak meg kell állnia.

11:38 2022.03.30.

A britek szerint sok embert veszíthetett az orosz hadsereg Ukrajnában

Nagy-Britannia szerint Oroszország súlyos emberveszteségeinek jele, hogy egyre nagyobb mértékben alkalmaz zsoldosokat az ukrajnai harcokhoz.

Orosz katona felügyeli a segélyért sorban állókat Mariupolban 2022. március 29-én.
Orosz katona felügyeli a segélyért sorban állókat Mariupolban 2022. március 29-én.

Nyugati tisztviselők szerint a Wagner-csoport akár ezer harcosát is elküldhették Kelet-Ukrajnába. Moszkva próbál szíriaiakat is toborozni az ukrajnai harcokhoz.

„Ez egy aggasztó jel, de valószínűleg azt is megmutatja, mennyire függenek más harcosoktól a hivatásos hadsereg gyengesége és sebezhetősége miatt” – közölte Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes.

A Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy „az orosz hadigépezet, amelynek igencsak félelmetes hírneve volt, akadozik és botladozik, legalábbis a hadművelet korai szakaszában”.

A brit védelmi minisztérium szerint egyes orosz egységeket a súlyos veszteségek miatt visszavontak Ukrajnából Oroszországba és Fehéroroszországba.

11:59 2022.03.30.

Oroszország és Kína elítélte a Moszkva elleni nyugati szankciókat Ukrajna miatt

Az orosz és kínai külügyminiszter elítélte az általuk illegálisnak és kontraproduktívnak nevezett nyugati szankciókat, amelyeket Moszkva ukrajnai fellépése miatt vezettek be – írta az orosz külügyminisztérium szerdán.

Wang Yi és Szergej Lavrov egy korábbi találkozója
Wang Yi és Szergej Lavrov egy korábbi találkozója

Wang Yi kínai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a kelet-kínai Anhui tartományban tárgyalt, ahol Kína kétnapos, Afganisztánról szóló találkozót rendezett.

Oroszország számára fontos Kína támogatása és partnersége, miután egyre jobban elszigetelik a globális pénzügyi rendszerektől és ellátási láncoktól.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva és Peking egy igazságosabb világrend irányába vezeti az utat.

Az orosz külügyminisztérium által még a találkozó előtt közzétett videóban Lavrov azt mondta, a világ „a nemzetközi kapcsolatok történetének egy nagyon súlyos szakaszát éli át".

A globális kapcsolatok átalakításának végeztével „mi, önökkel és szimpatizánsainkkal együtt, egy többpólusú, igazságos, demokratikus világrend felé haladunk” – mondta Lavrov.

12:20 2022.03.30.

Lengyelország az orosz szén, kőolaj és földgáz megadóztatását kéri az EU-tól

Lengyelország felszólította az Európai Uniót, hogy vessen ki adót az orosz szénhidrogén-importra, és közölte, azt tervezi, hogy az év végéig leállítja a saját vásárlásait.

„Ma felszólítom az Európai Bizottságot, hogy vezessen be adót az orosz szénhidrogénekre, annak érdekében, hogy a kereskedelmi és gazdasági szabályok az egységes európai piacon egyenlő feltételekkel működhessenek” – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

„Erősen szorgalmazni fogom ezt az elképzelést az Európai Unióban, hogy a piaci verseny szempontjából igazságos legyen a helyzet” – közölte a lengyel kormányfő.

Szerinte a javasolt adóra azért van szükség, mert Németország és más európai országok nem hajlandók leállni az olcsóbb orosz energiaforrások vásárlásával, és az adó kivetése „kiegyenlítené az energiaárakat az egész Európai Unióban”.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG