Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
13:07 2022.03.30.

Ukrán elnöki tanácsadó: történt orosz átcsoportosítás, de hagytak csapatokat Kijev körül

Az ukrán elnök tanácsadója szerint az orosz hadsereg átcsoportosította erőinek egy részét az ország keleti területeire.

Romos orosz tankok és harckocsik Kijev közelében 2022. március 29-én
Romos orosz tankok és harckocsik Kijev közelében 2022. március 29-én

Oroszország, katonáinak egy részét, a Kijevhez közeli területekről áthelyezte keletre, hogy bekerítse az ottani ukrán erőket – mondta Olekszij Aresztovics egy televíziós beszédében szerdán.

Közölte, hogy Oroszország valamennyi katonát hagyott Kijev közelében is, hogy lekösse az ukrán csapatokat, megakadályozva, hogy más területekre vonuljanak. Arestovics elmondta, hogy Oroszország még nem vonta ki csapatait az északi Csernyihiv városából.

Orosz katonai tisztviselők azt mondták, hogy már Kelet-Ukrajnára összpontosítanak, ahol a Moszkva által támogatott lázadók 2014 óta harcolnak az ukrán erőkkel. Oroszország az ukrán tárgyalókkal tartott keddi, isztambuli egyeztetést követően azt is bejelentette, hogy csökkenti tevékenységét Kijev és Csernyihiv környékén, hogy segítse a tárgyalások sikerét.

13:23 2022.03.30.

A Kreml kevesli az előrelépést a Ukrajnával folytatott béketárgyalásokon

A Kreml kevésnek nevezte előrehaladást az Ukrajnával folytatott béketárgyalásokon, mondván, semmilyen „túl ígéretes” eredménye nem volt az isztambuli megbeszéléseknek.

A keddi béketárgyalások kezdete Isztambulban
A keddi béketárgyalások kezdete Isztambulban

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy nappal a tárgyalások után Moszkvában azt mondta újságíróknak, hogy bár biztató, hogy Kijev elkezdte konkrétabban körvonalazni álláspontját, „nem jelenthetjük ki, hogy valamilyen túl ígéretes dolog vagy áttörés történt volna”.

„Sok munka van még hátra” – tette hozzá.

A megbeszélések orosz fő tárgyalója, Vlagyimir Medinszkij „jelentőségteljesnek” nevezte az isztambuli találkozót, amelyen több mint két hét után újra személyesen találkoztak a tárgyalódelegáció tagjai.

Az orosz-ukrán tárgyalásokon történt előrelépést és optimizmust korábban az a moszkvai bejelentés is erősítette, hogy visszafogják a Kijev és Észak-Ukrajna elleni támadásokat „a bizalomépítés érdekében”.

13:57 2022.03.30.

A Kreml szerint nem követelik az azonnali átállást a rubelre a gázfizetéshez

Oroszország nem követeli azonnal a vevőktől, hogy rubelben fizessék ki gázexportot – közölte szerdán a Kreml, fokozatos váltást ígérve, hozzátéve, hogy Oroszországnak dolgoznia kell azon az elképzelésen, hogy bővítse listáját a rubel fizetést igénylő exporttermékeinek.

Stoptábla a Gazprom moszkvai irodái közelében 2021. szeptember 10-én
Stoptábla a Gazprom moszkvai irodái közelében 2021. szeptember 10-én

Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten adott ki rendeletet, hogy az európai szükségletek 40 százalékát kitevő orosz gázért az addigi dollár vagy euró helyett rubelben kell fizetni.

Szerdán korábban Vjacseszlav Volodin, a Duma, az orosz parlament alsóházának elnöke azt mondta, hogy az Európai Uniónak rubelben kell fizetnie, ha orosz gázt akar, hozzátéve, hogy az olaj, a gabona, a fémek, a műtrágya, a szén és a fa exportját is ugyanígy kellene árazni.

A kormánynak, a jegybanknak és a Gazpromnak csütörtökig kell bemutatniuk javaslatukat az átállásról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy csütörtöktől rubelben kell-e fizetni, azt válaszolta: „Egyáltalán nem”.

14:41 2022.03.30.

Norvégia újabb páncéltörőket küld Ukrajnába

Norvégia további kétezer páncéltörő fegyvert adományozott Ukrajnának, hogy segítse az országot az orosz invázió elleni védekezésben. Norvégia már korábban is küldött kétezer páncéltörőt és egyéb felszereléseket.

Odd Roger Enoksen norvég védelmi miniszter kijelentette, hogy ha Ukrajnának sikerül visszavernie az orosz támadást, az „egyszerre biztosítja Ukrajna szuverenitását, és segít fenntartani a békés konfliktuskezelés normáját, valamint a határok tiszteletben tartását Európában".

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG