Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
15:36 2022.03.30.

Zelenszkij a norvég parlamentben is beszédet mondott élő videóközvetítésben

Oroszország „le akarja rombolni Európa alapjait” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a norvég képviselőknek.

Zelenszkij a 169 tagú norvég parlament, a Storting ülésén élő videóközvetítésben, tolmács segítségével beszélt szerdán. „Európa jövője most dől el” – jelentette ki.

Oroszország ukrajnai katonai tevékenységéről általánosságban szólva Zelenszkij azt mondta, hogy „az oroszok számára nincsenek tiltott célpontok”.

Zelenskyy már több ország parlamentjében beszélt videóközvetítéssel, például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban, Kanadában, Izraelben, Japánban és kedden Dániában.

15:45 2022.03.30.

16:18 2022.03.30.

Irpiny polgármestere szerint 200-300 civilt öltek meg a városban

Becslések szerint 200-300 civil halt meg a Kijev melletti Irpinyben, mielőtt a várost visszafoglalták volna az oroszoktól a héten – közölte a polgármester szerdán.

Ukrán katona egy Irpinyből kimenekített asszonnyal 2022. március 30-án
Ukrán katona egy Irpinyből kimenekített asszonnyal 2022. március 30-án

Olekszandr Markusin hétfőn jelentette be, hogy az ukrán erők visszavették a teljes ellenőrzést a város felett, amely az ukrán főváros környékén zajló harcok egyik legfőbb helyszíne volt.

A szerdai tájékoztatóján közölte, hogy Irpinyben körülbelül ötven ukrán katona vesztette életét, és néhány holttest még mindig a romok alatt van. Azt mondta, az oroszok egész éjszaka bombáztak a környéken.

17:10 2022.03.30.

Ukrajna szerint Oroszország aknákat telepít a Fekete-tengerbe, egyre nagyobb veszélyben a hajózás

Ukrajna szerdán azzal vádolta Oroszországot, hogy tengeri aknákat telepített a Fekete-tengerbe, és közölte, hogy a robbanószerkezetek egy részét Törökország és Románia partjainál kellett hatástalanítani, mert azok egyre nagyobb veszélyt jelentettek a létfontosságú kereskedelmi hajózásra.

Orosz akna a Fekete-tengerben 2022. március 28-án
Orosz akna a Fekete-tengerben 2022. március 28-án

A Fekete-tenger a gabona és az olaj fő szállítási útvonala. A tengeren osztozik Bulgária, Románia, Grúzia és Törökország, valamint Ukrajna és Oroszország.

Az orosz hadsereg átvette az irányítást a vízi utak felett, amikor február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Az elmúlt napokban török és román katonai búvárok hatástalanították az odasodródott tengeri aknákat.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország a tengeri aknákat „ellenőrizetlenül sodródó fegyverként” használja.

A minisztérium szerint „az Oroszország által szándékosan használt tengeri aknák sodródása valójában válogatás nélküli fegyverré teszi azokat, amelyek elsősorban a polgári hajózást és az emberi életet veszélyeztetik, nem csak a Fekete- és Azovi-tenger teljes területén, hanem a Kercsi- és a Fekete-tengeri-szoros térségében is."

Az orosz tisztviselők egyelőre nem reagáltak az ügyben.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG