Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
17:47 2022.03.30.

Hosszú távra berendezkedhet Kelet-Európában a NATO

Oroszország ukrajnai inváziója miatt újra kellene vizsgálni a NATO állandó jelenlétét Kelet-Európában, mondta a NATO európai szövetséges főparancsnokaként szolgáló amerikai tábornok szerdán a kongresszusban.

NATO-csúcs Brüsszelben Ukrajna orosz megszállása miatt 2022. március 24-én
NATO-csúcs Brüsszelben Ukrajna orosz megszállása miatt 2022. március 24-én

Tod Wolters, a légierő tábornoka a Baltikumban és másutt állomásozó amerikai csapatok állandóbb jelenlétének lehetőségéről beszélt az amerikai törvényhozás előtt.

„És minden bizonnyal ez egy lehetőség az Oroszország részéről elkövetett értelmetlen cselekedet eredményeként, hogy felülvizsgáljuk az állandó katonai struktúráikat, nemcsak Kelet-Európában, de a tengeri egységeink és a légierők tekintetében is." - mondta.

18:06 2022.03.30.

Háborús bűnöknek minősülhetnek az orosz bombázások

Az öt hete tartó orosz invázió során ukrán városokat légicsapások és heves bombázások értek, civileket öltek meg és kórházakat romboltak le, ami háborús bűncselekménynek minősülhet – mondta szerdán az ENSZ vezető emberi jogi tisztviselője.

Michelle Bachelet
Michelle Bachelet

Michelle Bachelet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait. Azt is elmondta, hogy hivatalához "hiteles állítások" érkeztek arról, hogy az orosz erők legalább 24 alkalommal használtak kazettás bombákat Ukrajna lakott területein, és közölte, hogy hivatala vizsgálja a kazettás bombák állítólagos ukrajnai használatát.

Bachelet hivatala, amely közel 60 ENSZ emberi jogi megfigyelőt küld Ukrajnába, 77 olyan incidenst ellenőrzött, amelyekben egészségügyi létesítményeket, köztük 50 kórházat rongáltak meg.

"Otthonok és közigazgatási épületek, kórházak és iskolák, vízállomások és villamosenergia-rendszerek sem maradtak érintetlenek" – mondta Bachelet.

18:20 2022.03.30.

18:27 2022.03.30.

Orosz diplomatákat küldenek el Szlovákiából

Szlovákia elrendelte Oroszország nagykövetségének 35 fős létszámcsökkentését - közölte szerdán a külügyminisztérium szóvivője, egy orosz diplomata elfogadhatatlan tevékenységére hivatkozva.

A szlovák médiában megjelent számítások szerint a nagykövetség létszáma nagyjából a korábbi felére csökken, miután a szlovák külügy elrendelte, hogy 35 fővel csökkentsék a pozsonyi orosz nagykövetség létszámát.

Március 14-én Szlovákia titkosszolgálati információk alapján kiutasította a nagykövetség három orosz munkatársát. „a lépés elkerülhetetlen reakció arra, hogy Oroszország nagykövetségi személyzete folytatja a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény, Szlovákia érdekei és az Oroszországi Föderációval való partnerség ellen irányuló tevékenységét” – mondta Juraj Tomaga külügyi szóvivő.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG