Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
18:41 2022.03.30.

Boris Johnson elmondta, mikor oldhatják fel az Oroszország elleni szankciókat

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a nyugati országoknak a teljes orosz kivonulásig nem szabadna feloldaniuk az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Johnson szerint a tűzszünet nem lenne elég, és a G-7-eknek „egyre inkább fokozniuk kellene a szankciókat, amíg Putyin utolsó katonája el nem hagyja Ukrajnát.”

A brit törvényhozók egy bizottsága előtt szerdán felszólalva Johnson azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia azt is megvitatja, hogy „magasabb fokozatba kapcsoljon” Ukraja támogatásában. Azt mondta, hogy páncélozott személyszállító járművek küldését is fontolgatják.

18:51 2022.03.30.

Félretájékoztatják Putyint tanácsadói az orosz erők ukrajnai teljesítményéről

Március 30-án egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő a sajtónak úgy nyilatkozott, az amerikai hírszerzés szerint Putyin úgy érzi, félrevezetik az orosz hadsereg, és most tartós feszültség van közte és magas rangú orosz védelmi tisztviselők között.

Vlagyimir Putyin 2022. február 1-jén
Vlagyimir Putyin 2022. február 1-jén

A hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy Putyin nem tudott arról, hogy a hadsereg sorkatonákat is Ukrajnába vezényelt. Azt is megállapították, hogy Putyin nincs teljesen tisztában azzal, hogy az orosz gazdaságot milyen mértékben károsítják az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett gazdasági szankciók.

A megállapítások „a Putyinhoz érkező pontos információk áramlásának egyértelmű megszakadását” bizonyítják, és azt mutatják, hogy Putyin vezető tanácsadói „félnek elmondani neki az igazságot” – mondta a tisztviselő.

08:17 2022.03.31.

Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok Donbászban terveznek támadást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön késő este kiadott közleménye szerint az ukrán vezetés új orosz offenzívára készül Kelet-Ukrajnában. „Az orosz csapatok összevonták erőiket, hogy újabb csapásokat hajtsanak végre Donbászban. Mi pedig erre készülünk" - fogalmazott az ukrán elnök a közleményben, amit a BBC idéz.

Megerősítette kétségeit, hogy az orosz erők csökkentik katonai tevékenységüket Kijev és Csernyihiv környékén, mert egy nappal az isztambuli ígéretek után továbbra is csapásokat mértek mindkét városra.

Irpinben és a Donbász térségében is harcokról számoltak be.

08:22 2022.03.31.

Tűzszünetet hirdettek az oroszok Mariupolban

Az orosz védelmi minisztérium csütörtök reggeltől tűzszünetet hirdetett Ukrajna ostromlott kikötővárosában, hogy lehetővé tegye a civilek evakuálását.

„A humanitárius művelet sikere érdekében azt javasoljuk, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának közvetlen részvételével hajtsák végre" – áll a minisztérium közleményében, amelyet az Agence France-Press idézett szerdán.

A Mariupolból Zaporizzsjába vezető humanitárius folyosó – az orosz irányítású Berdjanszk kikötővároson keresztül – helyi idő szerint 10:00 órakor nyílt meg. Ukrajna nem kommentálta a bejelentést.

A mariupoli tűzszünet létrehozására irányuló valamennyi korábbi kísérlet kudarcot vallott, amiért egymást okolták a szemben állók. Oroszországot azzal is vádolják, hogy több ezer civilt erőszakkal Oroszországba vagy orosz ellenőrzés alatt álló területekre telepített át.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG