Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
08:35 2022.03.31.

Az orosz erők állítólag megkezdték a kivonulást a csernobili atomerőműből

Ezt egy amerikai védelmi tisztviselő bejelentése alapján közölte több hírügynökség. Moszkva egy nappal korábban jelentette be, hogy mérsékli két ukrán város, Kijev és Csernyihiv elleni támadásait. Az orosz erők február 24-én, az invázió első napján vették át az irányítást Csernobil felett, amely már nem működik, de ahol még mindig tárolják a radioaktív hulladékot.

Az amerikai bejelentés szerint Belarusz felé vonulnak el a csernobili erőműtől az orosz csapatok egy része. Az orosz erők március 4-én elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét is Zaporizzsjánál.

09:17 2022.03.31.

Buszkonvoj tart az ostromlott Mariupolba

Ukrán autóbusz-konvoj indult csütörtökön délre, Mariupol kikötővárosba, hogy humanitárius segélyszállítmányokat vigyen és megpróbálja kihozni a csapdába esett civileket – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Az orosz oldalon harcoló katona Mariupolban 2022. március 28-án
Az orosz oldalon harcoló katona Mariupolban 2022. március 28-án

Azt mondta, 45 busz van úton Mariupol felé, miután a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette, hogy Oroszország beleegyezett egy biztonságos folyosó megnyitásába.

A város polgármestere a héten arról beszélt, hogy akár 170.000 lakos is rekedhetett Mariupolban áram nélkül és fogyó készletekkel.

"45 busz indult Mariupolba" - írta Verescsuk közleményében.

A békeidőben több mint 400.000 lakosú város az öt hete kezdődött orosz invázió stratégiai fókuszában áll, szinte állandóan bombázzák.

09:42 2022.03.31.

Pénteken videón folytatódnak a tárgyalások

Pénteken videókapcsolat segítségével folytatódnak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között - közölte az ukrán delegáció vezetője, David Arakhamia.

A küldöttségek kedden személyesen találkoztak Isztambulban kéthetes videós megbeszélés-sorozat után, és úgy tűnt, hogy kezdenek kirajzolódni egy lehetséges békemegállapodás halvány körvonalai.

Az ukrán delegáció olyan keretrendszert javasolt, melynek értelmében az ország semlegesnek nyilvánítja magát – lemond NATO-csatlakozási törekvéséről, amit Moszkva már régóta követel –, cserébe más országok csoportjának biztonsági garanciáiért.

10:04 2022.03.31.

Litván elnök: Európának le kell állnia az orosz olaj és gáz vásárlásával

Európának le kell állítania az olaj- és gázvásárlást Oroszországtól, és új szankciókat kell alkalmaznia az Ukrajna elleni orosz invázió miatt – mondta Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön.

Gitanas Nauseda
Gitanas Nauseda

"Európának fel kell hagynia az orosz gáz és olaj vásárlásával, mert a Kreml-rezsim az ebből származó pénzt ukrán városok lerombolására és a békés civilek elleni támadásokra fordítja" - mondta Nauszeda a dán miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón.

"Az ötödik szankciócsomagnak maximális csapást kell mérnie a Kreml-rezsimre" - hangsúlyozta.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG