Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
11:15 2022.03.31.

Az ukrán elnök páncélozott járműveket kért az ausztrál parlamentben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ausztrál parlamenti képviselőktől is további segítséget kért az Oroszország elleni háborúhoz, köztük páncélozott járműveket és szigorúbb szankciókat.

Ausztrália és Japán korábbi miniszterelnökei egy Bushmaster páncélozott jármű elött 2018-ban
Ausztrália és Japán korábbi miniszterelnökei egy Bushmaster páncélozott jármű elött 2018-ban

Zelenszkij egymás után szólal fel a különböző országok parlamentjében, élő videóközvetítéssel. Üzenetét mindig az adott országra szabja. Az ausztrál képviselők állva tapsolták meg Zelenszkijt a 16 perces beszédének elején és végén is.

Azt kérte, hogy tiltsák ki az orosz hajókat a nemzetközi kikötőkből.

„További szankciókra van szükségünk Oroszország ellen, erőteljes szankciókra, mindaddig, amíg be nem fejezik más országok zsarolását nukleáris rakétáikkal” – mondta Zelenszkij, tolmács segítségével.

Az ukrán elnök ausztrál gyártású, Bushmaster, négykerék-meghajtású páncélozott járműveket kért.

„Önöknek nagyon jó páncélozott harcjárműveik vannak, a Bushmasterek, amelyek jelentősen segíthetnének Ukrajnának, és egyéb felszereléseik is” – mondta Zelenszkij.

11:59 2022.03.31.

Japán nem lép ki az Oroszországgal közös gázprojektből

Japán nem tervezi, hogy kilép az Oroszországgal közös olaj- és gázprojektből, annak ellenére, hogy csatlakozott a Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett szigorú szankciókhoz - mondta Fumio Kisida miniszterelnök csütörtökön.

LNG-szállítmány érkezik Japánba az oroszországi Szahalinból 2019-ben
LNG-szállítmány érkezik Japánba az oroszországi Szahalinból 2019-ben

Az energiaforrásokban szegény Japán próbál egyensúlyozni az energiaigénye és az Oroszországgal szembeni kemény fellépés között, és kérdések merültek fel a Szahalin-2 projektben való további részvételéről.

Miután Oroszország a múlt hónapban megindította a háborút Ukrajna ellen, a Shell olajóriás bejelentette, hogy eladja 27,5 százalékos részesedését az Oroszország távol-keleti részén lévő Szahalin-2 gáz- és olajprojektben.

Kisida azonban közölte: a projekt „hosszú távú, olcsó és stabil LNG-ellátást” biztosít Japánnak.

„Energiabiztonságunk szempontjából ez egy rendkívül fontos projekt” – mondta a parlamentben. „Az a tervünk, hogy nem vonulunk ki” – tette hozzá.

A japán Mitsui 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a projektben, míg a Mitsubishi 10 százalékkal. 50 százalék az orosz Gazprom energiavállalat tulajdonában van.

A döntés ellenére Japán „továbbra is lépéseket tesz az Oroszországtól való energiafüggőségünk csökkentése érdekében”, a G7 célkitűzéseivel összhangban - mondta Fumio Kisida miniszterelnök.

12:41 2022.03.31.

Az EU „bármit megtesz”, hogy újjáépítse a napenergia-gyártást Európában

Az Európai Bizottság „bármit megtesz” annak érdekében, hogy újjáépítse a napenergia-berendezésekhez szükséges alkatrészeket gyártó európai ipart – jelentette ki csütörtökön az EU energiaügyi biztosa, miközben az unió terveket dolgoz ki az orosz gáztól függés gyors csökkentése érdekében.

Napelemek
Napelemek

Európa legnagyobb gázellátójának, Oroszországnak az ukrajnai inváziója arra késztette az Európai Uniót, hogy idén kétharmadára csökkentse az orosz gáz felhasználását, és 2027-ig be is szüntesse azt.

A Bizottság részletes tervet készít májusig arra, hogy az EU 27 országa hogyan tudja elérni ezt a célt – a többi között az átállás gyors felújításával a megújuló energiákra.

A konkrét napenergia-stratégia megkísérli felgyorsítani a telepítések engedélyezését, ami eddig visszatartotta a napenergia elterjedését, több napenergia-vásárlási megállapodást támogat, és kiépíti Európa napenergia-gyártási kapacitását – mondta Kadri Simson a brüsszeli Solar Power Summit konferencián.

"Vissza kell hoznunk a gyártást Európába, és a Bizottság minden tőle telhetőt hajlandó megtenni ennek érdekében" – mondta, hozzátéve, hogy ez magában foglalja a projektek finanszírozását is.

12:49 2022.03.31.

Zelenszkij arra kérte a holland parlamentet, hogy állítsa le a kereskedelmet Oroszországgal

Fegyvert, újjáépítési segélyt és az összes orosz üzleti kapcsolat leállítását kérte a holland parlamenttől Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, válaszul országa megtámadására.

„Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye tovább folytatni ezt a háborút Európában” – mondta a holland parlamenti képviselőknek videókapcsolaton keresztül. „Állítsanak le minden kereskedést Oroszországgal” – tette hozzá az ukrán elnök.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG