Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
13:10 2022.03.31.

Lemondott Ukrajna miatt a francia katonai hírszerzés vezetője

Lemondott a francia katonai hírszerző ügynökség vezetője, miután az ügynökség kudarcot vallottak azzal, amikor nem tudta előre jelezni az ukrajnai háborút – jelentette csütörtökön több médium ismeretlen forrásokra és a távozást bejelentő belső e-mailre hivatkozva.

A védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt.

Eric Vidaud hét hónapig vezette a katonai hírszerző ügynökséget, de több forrás azt mondta a l'Opinion nevű újságnak és más médiának, hogy a hadsereg „elégtelennek” ítélte az eligazításait, és a vezető híján volt "beható ismereteknek".

A francia fegyveres erők vezérkari főnöke, Thierry Burkhard márciusban arról beszélt a Le Monde-nak, hogy a francia hírszerzés – amerikai megfelelőjével ellentétben – nem tudta előre jelezni Oroszország ukrajnai invázióját.

"Az amerikaiak azt mondták, hogy az oroszok támadni fognak, igazuk volt. A mi szolgálataink inkább úgy gondolták, hogy Ukrajna megszállásának szörnyű ára van, és az oroszoknak más lehetőségeik is vannak" – mondta Burkhard a Le Monde-nak.

13:28 2022.03.31.

Putyin szerint idő előtti az ukrajnai tűzszünet időzítése

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Mario Draghi olasz miniszterelnöknek, hogy még nem értek meg a feltételek a tűzszünethez Ukrajnában – közölte maga Draghi egy csütörtöki sajtótájékoztatón, amikor előző napi telefonbeszélgetéséről kérdezték Putyinnal.

Putyin-graffiti Bulgáriában 2022. március 28-án
Putyin-graffiti Bulgáriában 2022. március 28-án

Draghi arról is beszélt, hogy Putyin azt mondta neki: a jelenlegi gázszerződések érvényben maradnak, és az európai cégek továbbra is euróban és dollárban fizetnek.

"Úgy értettem, de lehet, hogy tévedek, hogy a fizetség átváltása... az Orosz Föderáció belső ügye" - mondta Draghi.

13:35 2022.03.31.

A Vöröskereszt péntekre készen áll Mariupol evakuálására

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint csoportjaik készen állnak, hogy lehetővé tegyék a civilek evakuálását az ostromlott Mariupolból.

Szétlőtt lakóépület Mariupolban 2022. március 30-án
Szétlőtt lakóépület Mariupolban 2022. március 30-án

„Logisztikai és biztonsági okokból holnap, pénteken készen állunk a biztonságos áthaladás megszervezésére, ha minden fél egyetért a pontos feltételekkel, beleértve az útvonalat, a kezdési időpontot és az időtartamot” – közölte a Vöröskereszt.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Ukrajna több tucat autóbuszt küld civilek számára Mariupolba, miután az orosz hadsereg megígérte, hogy csütörtök reggeltől helyi tűzszünet tart a Mariupolból az ukrán kézben lévő Zaporizzsja felé vezető úton.

„Rendkívül fontos, hogy ez a művelet megvalósuljon. Több tízezer mariupoli ember élete múlik rajta” – közölte a Vöröskereszt.

13:46 2022.03.31.

Egy brit hírszerzési vezető szerint az orosz katonák megtagadják a parancsot Ukrajnában

A demoralizált orosz katonák Ukrajnában megtagadták a parancsok végrehajtását, a saját felszereléseiket rongálták, és véletlenül lelőtték saját repülőgépüket – közölte egy brit hírszerzési vezető csütörtökön.

Jeremy Fleming, a GCHQ elektronikus kémügynökség vezetője az ausztrál fővárosban, Canberrában beszélt erről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóan „nagyon rosszul ítélte meg” az inváziót – tette hozzá.

„Nyilvánvaló, hogy rosszul mérte fel az ukrán nép ellenállását. Alábecsülte a koalíció erejét, amelyet tettei felélénkítettek. Alulértékelte a szankciórendszer gazdasági következményeit, és túlbecsülte hadseregének képességét egy gyors győzelemre” - mondta Fleming.

„Láttunk olyan orosz katonákat, akik fegyver és morál híján megtagadták a parancsokat, rongálják saját felszereléseiket, sőt, véletlenül még a saját repülőgépüket is lelőtték” – tette hozzá.

Bár Putyin tanácsadóiról úgy vélik, hogy félnek kimondani az igazat, „ezeknek a téves ítéleteknek a mértékét kristálytisztán kell látnia a vezetésnek” – mondta a brit hírszerzési vezető.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG