Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
14:29 2022.03.31.

Felismeri, hogyan változott a magyar miniszterelnök narratívája Putyinról?

Kvíz: Vége lenne Orbán és Putyin „gyönyörű barátságának”?

Kvíz: Vége lenne Orbán és Putyin „gyönyörű barátságának”?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

15:28 2022.03.31.

NATO: Újabb támadásokhoz csoportosítják át az orosz csapatokat

„Hírszerzésünk információi szerint az orosz egységek nem visszavonulnak, hanem áthelyezik őket. Oroszország megpróbálja erőit átcsoportosítani, utánpótlását újraszervezni, és fokozni offenzíváját a Donbász térségében”

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

A Reuters szerint Stoltenberg arról is beszélt, hogy a szövetséget még meg kell győzni arról, hogy Oroszország jóhiszeműen tárgyalt az isztambuli béketárgyalásokon, mert Moszkva katonai célja az ukrajnai invázió kezdete óta nem változott.

Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatón, 2022. március 23-án.
Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatón, 2022. március 23-án.

Moszkva azt állítja, hogy most a Donbász-régió „felszabadítására” összpontosít. Ez két délkeleti ukrán tartományt jelent, amelyeket 2014 óta részben az orosz hadsereg által támogatott helyi szeparatisták irányítanak.

„Oroszország ugyanakkor fenntartja a nyomást Kijeven és más városokon. Úgyhogy további támadó műveletekre számíthatunk, még több szenvedést okozva... Nincs igazi változás az oroszok valódi céljában... továbbra is katonai megoldásra törekszenek”

– közölte a NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint a NATO.szövetségesek addig küldenek fegyvereket Ukrajnának, ameddig csak szükséges.

16:28 2022.03.31.

EBRD: Ukrajna GDP-je idén 20 százalékkal, Oroszországé 10 százalékkal csökken

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a háború kezdete óta készített első gazdasági előrejelzésében 2,5 százalékkal, 1,7 százalékra csökkentette 2022-es növekedési előrejelzését működési területén, vagyis Kelet-, Közép- és Délkelet-Európában, Közép-Ázsiában, Törökországban, valamint a Földközi-tenger déli és keleti részén. 2023-ra már erőteljesebb, 5 százalékos növekedést jósol ugyanott.

A háború hatásait „legalábbis az 1970-es évek eleje óta a legnagyobb ellátási sokként” jellemző bank azt jósolja, hogy az olyan árucikkek, mint az élelmiszer, az olaj, a gáz és a fémek árának megugrása mélyreható hatással lesz ezekre a gazdaságokra, különösen az alacsonyabb jövedelműekre. Oroszország és Ukrajna jelentős mértékben exportál többek közt búzát, kukoricát, műtrágyát, titánt és nikkelt.

Az EBRD arra számít, hogy Ukrajna GDP-je idén 20 százalékkal, Oroszországé pedig 10 százalékkal csökken. A korábbi előrejelzések még arról szóltak, hogy az ukrán GDP idén 3,5 százalékkal, az orosz pedig 3 százalékkal nőhet.

Az EBRD előrejelzései azt feltételezik, hogy néhány hónapon belül megkötik a tűzszünetet. Majd röviddel ezután jelentős újjáépítés kezdődik Ukrajnában, amely 2023 végére a GDP-t a háború előtti szint közelébe hozza ugyan, de még mindig az alá.

Az Oroszországgal szembeni szankciók várhatóan a belátható jövőben is érvényben maradnak, és 2023-ban stagnálásra ítélik az orosz gazdaságot a 2022-es erőteljes GDP-csökkenés után, ami negatív hatásokkal járhat számos szomszédos kelet-európai, kaukázusi és közép-ázsiai országra. A sok bizonytalanság miatt a bank a következő néhány hónapban további előrejelzést kíván készíteni.

17:45 2022.03.31.

Putyin szerint csak rubelben lehet fizetni a gázért, a németek szerint semmi nem fog változni

Vlagyimir Putyin orosz elnök tévébeszédben jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint a külföldi vevőknek április 1-től rubelben kell fizetniük az orosz földgázért, és a szerződéseket felfüggesztik, ha nem teljesítik ezeket a kifizetéseket, írja a Guardian.

„Ahhoz, hogy orosz földgázt vásároljanak, rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban. A holnaptól leszállított földgáz után ezekről a számlákról fizethetnek”

– mondta televíziós beszédében.

„Ha nincs ilyen kifizetés, azt a vevők mulasztásának tekintjük, az ebből eredő összes következménnyel együtt. Nekünk sem ad senki semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni, vagyis a meglévő szerződések leállnak”

– fogalmazott az orosz elnök.

Robert Habeck német gazdasági miniszter erre reagálva elmondta, hogy nem is tudja, hogy ez fenyegetés, követelés vagy kérés Putyin részéről. Mindenesetre ő az eredeti szerződések betartásának fontosságát hangsúlyozta.

"Fontos, hogy ne adjunk olyan jelzést, hogy Putyin megzsarol majd minket"

- mondta Habeck. Olaf Scholz német kancellár aról beszélt, hogy nem változik a helyzet a "a cégek akarnak, tudnak és fognak is euróban fizetni az orosz gázért" . Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter is azt hangsúlyozta, hogy "a szerződések szerződések".

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG