Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
08:32 2022.04.01.

Túszokkal hagyták el Csernobil térségét az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz erők nemcsak a Donbász régiónál, hanem Mariupol város körül is csapatösszevonást hajtanak végre.

Zelenszkij bejelentette, hogy felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, akiket árulónak nevezett. Azt is mondta, hogy nincs ideje foglalkozni minden árulóval, de el fogják nyerni büntetésüket. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a háború kezdete óta ez volt az első ismertté vált belső konfliktus az ukrán vezetésen belül.

Az ukrán vezetés szerint az orosz erők úgy hagyták el Csernobil térségét, hogy túszokat vittek magukkal, méghozzá az ukrán nemzeti gárda azon tagjait, akiket már február 24-e óta fogva tartottak ott. Azt nem tudták megmondani, hogy hány ilyen gárdista van.

A légitámadás elől kerestek menedéket egy templomban Mikolajiv lakói 2022. március 31-én.
A légitámadás elől kerestek menedéket egy templomban Mikolajiv lakói 2022. március 31-én.

08:42 2022.04.01.

Az ukránok szerint az orosz erők feltartóztatták a Mariupol felé tartó buszokat

Újabb erőfeszítések folynak több tízezer civil evakuálására Mariupol városában. A BBC beszámolója szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy órákig feltartóztatták az emberek kimenekítésére indult buszkonvojt Vaszilivka közelében, a Mariupoltól három órás autóútra lévő ellenőrzőpontnál.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ENSZ menekültügyi szervezete és a Vöröskereszt segít majd a civilek evakuálásában. A kimenekítést eredetileg csütörtökre tervezték, de a Vöröskereszt azt közölte, hogy logisztikai és biztonsági okokból pénteken, április elsején hajtják végre az evakuálást, amin több tízezer ember élete múlik.

Mariupolból kimenekített emberek 2022. március 31-én.
Mariupolból kimenekített emberek 2022. március 31-én.

09:44 2022.04.01.

Az Európai Parlament elnöke Kijevbe utazik

Roberta Metsola csütörtök késő délután a Twitteren jelentette be, hogy az ukrán fővárosba utazik. Közzétett egy képet is, amelyen egy vasúti kocsi előtt áll.

A máltai Metsola az első olyan uniós vezető, aki a háború február 24-i kitörése óta az ukrán fővárosba látogat. Pontos útitervéről, és arról, hogy kikkel találkozik majd, nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Roberta Metsola az Európai Parlamentben 2022. március 1-jén
Roberta Metsola az Európai Parlamentben 2022. március 1-jén

10:14 2022.04.01.

Zelenszkij kirúgta két tábornokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy két tábornokot megfosztott katonai rangjától.

„Valami megakadályozta őket abban, hogy meghatározzák, hol van a hazájuk” – mondta Zelenszkij.

„Megszegték katonai hűségesküjüket, amit az ukrán népnek tettek” – tette hozzá.

Zelenszkij közölte, az egyik tábornok az ukrán titkosszolgálat, az SBU belső biztonsági főnöke volt, a másik pedig az SBU vezetője volt Herszon régióban. Herszon volt az első nagyváros, amely az oroszok irányítása alá került.

A két tábornok további sorsáról Zelenszkij nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy megfosztották őket rangjuktól.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG