Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
10:39 2022.04.01.

Medvegyev: Moszkva csak a barátainak szállít mezőgazdasági termékeket

Oroszország, a világ vezető búzaexportőre csak „baráti” országokra korlátozhatja a mezőgazdasági szállításait a Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók miatt – figyelmeztetett pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese.

Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putin
Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putin

Dmitrij Medvegyev, aki 2008 és 2012 között orosz elnök volt, jelenleg pedig az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, azt mondta, hogy szeretné felvázolni „néhány egyszerű, de fontos részét az orosz élelmiszerbiztonságnak”, tekintettel a bevezetett szankciókra.

Többségük már évek óta része az ország agrárpolitikájának.

„Csak a barátainknak szállítunk élelmiszert és mezőgazdasági termékeket” – mondta Medvegyev egy közösségi oldalon. „Szerencsére van belőlük bőven, de egyáltalán nem Európában vagy Észak-Amerikában vannak” – tette hozzá.

Oroszország már jelenleg is főleg Afrikába és a Közel-Keletre szállít búzát. Az Európai Unió és Ukrajna éppen a fő régiós versenytársai búzakereskedelemben.

Az élelmiszerellátásban a prioritás az orosz belföldi piac és annak árszabályozása – mondta Medvegyev. Oroszország 2021 óta a gabonaexportra vonatkozó kvótákkal és adókkal próbálja stabilizálni az élelmiszerárak magas inflációját.

11:02 2022.04.01.

Ukrajna orosz területen támadhatott meg egy üzemanyagraktárt egy helyi orosz vezető szerint

Két ukrán katonai helikopter pénteken csapást mért egy üzemanyagraktárra az oroszországi Belgorod városában, az ukrán határtól mintegy 25 kilométerre – mondta egy orosz regionális tisztségviselő.

Ég egy üzemanyagraktár Belgorod városában 2022. április 1-jén
Ég egy üzemanyagraktár Belgorod városában 2022. április 1-jén

Ha ez beigazolódik, akkor a háború kezdete óta ez az első olyan támadás, amit Ukrajna Oroszország területén hajtott végre.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegramon közölte, hogy a helikopterek alacsonyan repülve lépték át a határt, majd lecsaptak a létesítményre. Az állítólagos támadásban két munkás megsérült a kormányzó szerint.

Az üzemanyagraktár tulajdonosa, a Rosznyefty orosz olajcég ugyanakkor egy másik közleményben azt közölte, hogy senki sem sérült meg a tűzben. A tűz okáról nem közöltek részleteket.

Az állítólagos támadásról az interneten közzétett, ellenőrizetlen videófelvételeken az látszik, hogy alacsony magasságból több rakétát kilőnek, amit robbanás követ.

Az ukrán védelmi minisztérium egyelőre nem reagált az ügyben.

11:45 2022.04.01.

Az orosz gáz folyamatosan érkezik Európába a rubelben fizetés határidejét követően is

Az orosz gáz pénteken is érkezett Európába annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki határidővel elrendelte, hogy a külföldi vevők csak rubelben fizethetnek a gázért, vagy leállítják a szállítást. Ez Moszkva legkeményebb válaszlépése az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciókra.

A Gazprom Bovanenkovo gázmezője
A Gazprom Bovanenkovo gázmezője

Putyin csütörtökön írta alá azt a rendeletet, amely pénteki határidőt szab meg a „barátságtalan” országok vásárlói számára, hogy rubelben fizessenek a gázért, vagy leállítják a szállítást. A követelést a nyugati ügyfelek elutasították, mivel a megkötött szerződések euró alapú elszámolást rögzítenek.

Németország, az orosz földgáz legnagyobb vásárlója „zsarolásnak” nevezte a lépést, és a héten figyelmeztetést adott ki a lehetséges korlátozások miatt.

Pénteken semmi jele nem volt a gázszállítás azonnali megszakításnak. Az orosz földgáz folyamatosan érkezett az Európába szállító három fő vezeték közül kettőn, a Balti-tengeren keresztül vezető Északi Áramlat 1-en, és Ukrajnán keresztül, Szlovákiába.

A másik fő útvonalon, a Fehéroroszországon átvezető Jamal-Európa vezetéken az áramlás fordított irányú volt, most Németországból Lengyelországba szállítják a gázt, de ilyen időnként előfordul, ez nem jelent új szabályozást.

Az orosz állami gázóriás, a Gazprom azt közölte, hogy a vásárlók kérésének megfelelően továbbra is Ukrajnán keresztül szállítja a gázt Európába, pénteken 108,4 millió köbmétert, ami csak minimálisan kevesebb az előző napi 109,5 millió köbméterhez képest.

12:19 2022.04.01.

Brit jelentés: az ukrán haderő visszafoglalt két stratégiai jelentőségű falut

A brit katonai hírszerzés pénteken közölte, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalta Szloboda és Lukasivka falvakat Ukrajna északi részén, Csernyihiv városától délre, a Kijev felé vezető fő utánpótlási útvonalak mentén.

Rakéta maradványa egy orosz légitámadás után a kijevi régióban 2022. március 29-én
Rakéta maradványa egy orosz légitámadás után a kijevi régióban 2022. március 29-én

„Ukrajna folytatta a korlátozott számú, de sikeres ellentámadásait Kijevtől keletre és északkeletre” – közölte a brit védelmi minisztérium.

Csernyihivet és Kijevet folyamatos légi- és rakétacsapások érték, annak ellenére, hogy Oroszország azt állítja, csökkenti tevékenységet ezeken a területeken – írta a brit védelmi minisztérium.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG