Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
13:09 2022.04.01.

Kína szerint az Egyesült Államok és a NATO-bővítés miatt tört ki az ukrajnai háború

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő 2022. január 19-én
Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő 2022. január 19-én

Kína azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy háborút szított Ukrajnában, és Peking szerint a NATO-t fel kellett volna oszlatni a Szovjetunió felbomlása után.

„Az ukrajnai válság felelőseként és elsőszámú felbujtójaként az Egyesült Államok által vezetett NATO öt körben hajtott végre keleti terjeszkedést az elmúlt két évtizedben, 1999 után” – mondta Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteken.

„A NATO-tagok száma 16-ról 30-ra emelkedett, és több mint ezer kilométerrel haladtak kelet felé, valahova az orosz határ közelébe, lépésről lépésre a falhoz szorítva Oroszországot” - mondta Csao.

Bár Kína azt állítja, hogy nem foglal állást a konfliktusban, kinyilvánította „határtalan” partnerségét Moszkvával, nem volt hajlandó elítélni az inváziót, ellenezte az Oroszországgal szembeni szankciókat, és rendszeresen ráerősít a konfliktussal kapcsolatos orosz dezinformációkra, például, az orosz gyakorlatnak megfelelően, nem invázióként vagy háborúként hivatkozik a hadműveletre.

Csao megjegyzései éppen akkor hangzottak el, amikor Kína és az Európai Unió vezetői virtuális csúcstalálkozót tartanak, amelyen várhatóan Ukrajna lesz a fő téma. Az EU tisztviselői azt mondják, egy olyan kötelezettségvállalást várnak Kínától, amelyben kijelenti, hogy nem ássa alá a szankciókat, és segít elérni a harcok leállítását.

13:20 2022.04.01.

Az Europol egységei segítenek kiszűrni az ukrán menekültekkel érkező bűnözőket

Az Europol egységeket küldött az Ukrajnával határos országokba, hogy megvédje a menekülteket a bűnözőktől.

Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 17-én
Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 17-én

A hágai székhelyű uniós ügynökség pénteken közölte, hogy egységei másodlagos biztonsági ellenőrzések elvégzésével is támogatják a helyi hatóságokat, és próbálják „azonosítani azokat a bűnözőket és terroristákat, akik kihasználva a helyzetet, a menekültáradattal próbálnak bejutni az EU-ba”.

Europol-egységek működnek Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Moldovában, de azt tervezik, hogy Romániába is küldenek.

Az ügynökség azt állítja, hogy hírszerzési információkat is gyűjtenek, hogy felhasználják azokat a bűnügyi fenyegetéség értékeléséhez Európában.

Az ENSZ szerint több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta az országot.

13:39 2022.04.01.

13:54 2022.04.01.

Zelenszkij megkapja az ausztráloktól kért páncélozott járműveket

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken közölte, hogy országa páncélozott Bushmaster járműveket küld Ukrajnába, hogy segítse az Oroszország elleni háborút.

Ausztrália és Japán korábbi miniszterelnökei egy Bushmaster páncélozott jármű elött 2018-ban
Ausztrália és Japán korábbi miniszterelnökei egy Bushmaster páncélozott jármű elött 2018-ban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön mondott beszédet videóközvetítésen keresztül az ausztrál parlamentben, amelyben ausztrál gyártású, négykerék-meghajtású páncélozott járműveket és egyéb segítséget kért.

Morrison azt mondta újságíróknak, hogy a katonai járműveket Boeing C-17 Globemaster szállítógépeken küldik, de azt nem árulta el, hogy hány darabot és hogy mikor.

„Nem csak az imáinkat küldjük, hanem küldjük a fegyvereinket, lőszereinket, humanitárius segélyünket, küldünk golyóálló mellényeket, és szintén küldjük a páncélozott járműveinket, a Bushmastereket is” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG