Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.
Egy sebesült katona vár kezelésre a zaporizzsjai katonai kórházban 2022. március 31-én.

Északról visszavonulnak, hogy keleten és délen vessék meg lábukat az orosz erők, egy kijevi látogatás lehetőségéről beszélt a pápa

A háború ellen tüntetők közé lőttek az orosz katonák Energodar városában. Kemény harcokra számít az ukrán vezetés Harkiv és Donbász környékén. Kijevben járt és további uniós segítséget ígért az Európai Parlament elnöke.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeinek összefoglalója

  • Füstgránátokkal és lövöldözéssel oszlatták fel a tüntetést a megszállt Energodarban, itt van Európa legnagyobb atomerőműve.
  • Egy kijevi út lehetőségéről beszélt Ferenc pápa, de konkrét időpont még nincs.
  • Az orosz elnök szerint az orosz erők elaknásítják Kijev környékét.
  • Pénteken több mint hatezer civilt menekítettek ki Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja régióból, közülük több mint háromezret Mariupolból.
  • Bizakodó a mariupoli kimenekítést illetően az ukrán vezetés.
  • Az ukrán erők visszafoglalták Bucsa és Irpin városokat Kijev mellett.
  • Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ukrán külügyminisztérium, hogy ukrán csapatok megtámadtak egy oroszországi üzemanyagtárolót.
  • Április elsején mintegy tizenegyezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.
  • Cikkünk folyamatosan frissül.
14:39 2022.04.01.

Az EBRD szerint Ukrajna GDP-je 20 százalékkal csökken idén

Ukrajna GDP-je idén 20 százalékkal, de jövőre 23 százalékkal nőhet, ha sikerül gyorsan tűzszünetet kötni – írja az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénteken kiadott előrejelzésében.

Az EBRD közölte, hogy ha „néhány hónapon belül” aláírják a tűzszünetet, és azt gyorsan követi egy jelentős újjáépítési program Ukrajnában, akkor az „2023 végére visszahozhatja a GDP-t közel a háború előtti szinthez, de alatta marad annak”.

Az EBRD azt is közölte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók várhatóan maradnak „a belátható jövőben”, és előrejelzésük szerint az orosz gazdaság stagnálni fog jövőre, az idei jelentős zuhanást követően.

Mariupol, 2022. március 25-én
Mariupol, 2022. március 25-én

15:27 2022.04.01.

Nem engednek be segélyt Mariupolba az oroszok

A mariupoli hatóságok szerint nem lehet bejutni az ostromlott városba, és az is veszélyes, ha az ottélők maguk próbálnák elhagyni a települést.

„Nem látjuk a valódi vágyat az oroszok részéről, hogy lehetőséget adjanak a mariupoli lakosoknak, hogy Ukrajna által ellenőrzött területre meneküljenek” – mondta Petro Andrjuscsenko, a város polgármesterének tanácsadója pénteken a Telegramon.

„Tegnap óta a megszállók egyáltalán nem engednek be humanitárius szállítmányt, még kis mennyiségben sem” – tette hozzá.

Orosz tisztviselők pénteken engedélyezték, hogy 42, mariupoli lakosokat szállító busz elinduljon a szomszédos, szintén megszállt Bergyanszkból, ahová a mariupoliak saját maguk is eljuthattak.

A Vöröskereszt által szervezett, körülbelül kétezer menekültből álló konvoj péntek délután az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja felé indult el.

A mariupoli városi tanács pénteken kijelentette, hogy Oroszország fellépése Ukrajnában és lebombázott városukban népirtásnak minősül.

16:19 2022.04.01.

Charles Michel: Az EU és Kína egyetértett abban, hogy az ukrajnai háború a globális biztonságot fenyegeti

Az Európai Unió és Kína egyetértett abban, hogy az ukrajnai háború veszélyezteti a globális biztonságot – mondta az Európai Tanács elnöke pénteken, közben arra figyelmeztette Kínát, hogy ne segítse Oroszország háborúját.

Charles Michel Brüsszelben 2022. március 1-jén
Charles Michel Brüsszelben 2022. március 1-jén

„Az EU és Kína egyetértettünk abban, hogy ez a háború veszélyezteti a globális biztonságot és a világ gazdaságát” – mondta Charles Michel a virtuális EU-Kína csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

„Bármilyen kísérlet a szankciók megkerülésére vagy segítségnyújtás Oroszország számára csak meghosszabbítja a háborút. Ez további emberveszteséghez és nagyobb gazdasági hatásokhoz vezetne” – mondta az Európai Tanács elnöke.

„Éberen figyelünk minden kísérletet Oroszország pénzügyi vagy katonai megsegítésére. Ugyanakkor Kína pozitív lépéseit a háború befejezése érdekében minden európai és a globális közösség minden tagja üdvözölne” – tette hozzá.

16:53 2022.04.01.

Csernobilba látogat a NAÜ főigazgatója

Az orosz erők távozása a leállított csernobili erőműből „egy lépés a helyes irányba”, és az ENSZ nukleáris felügyelete azt tervezi, hogy „nagyon-nagyon hamar” ott lesz – mondta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója.

Rafael Mariano Grossi Bécsben 2020. szeptember 21-én
Rafael Mariano Grossi Bécsben 2020. szeptember 21-én

Rafael Mariano Grossi közölte, hogy egy támogató missziót vezet Csernobilba, az 1986-os nukleáris katasztrófa helyszínére, és azt további nukleáris biztonsági missziók követik majd Ukrajnában.

Grossi minderről ukrajnai és oroszországi látogatása után beszélt pénteken. Azt mondta, hogy az orosz nukleáris minisztérium és a külügyminisztérium tisztviselői nem közölték vele, hogy az orosz erők miért hagyták el Csernobilt.

„Az üzem körüli általános sugárzás teljesen normális. A viszonylag magasabb helyi sugárzás a teherautók mozgása miatt történhetett az üzem elfoglalásakor, és a jelek szerint az elvonuláskor ez ismét előfordult” – mondta a NAÜ főigazgatója.

Az ukrán állami áramszolgáltató közölte, hogy az orosz katonák „jelentős dózisú” sugárzást kaptak, amikor az erőmű körüli tilalmi zónában árkokat ástak. Grossi ugyanakkor azt mondta, hogy „nincs megerősítve”, hogy az orosz katonákat sugárszennyezés érte volna.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG