Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

14:46 2022.02.27.

ENSZ: 368 ezer ukrán menekült eddig a szomszédos országokba

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vasárnapi jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kétszeresére nőtt a külföldön menedéket kereső ukránok száma, ráadásul nem enyhül az áradat.

Szombaton még azt közölte a világszervezet, hogy legkevesebb 150 ezer ukrán érkezett Lengyelországba, Romániába, Magyarországra, Szlovákiába és Moldovába.

Szállásra várnak Záhonyban az Ukrajnából érkezett menekültek 2022. február 27-én
Szállásra várnak Záhonyban az Ukrajnából érkezett menekültek 2022. február 27-én

Chris Meizer, az UNHCR szóvivője arról tájékoztatott a Twitteren, hogy 14 kilométeres kocsisor van az ukrán-lengyel határon, így a menekülőknek hosszas várakozásra kell készülniük a hidegben.

A lengyel kormány előző nap több mint 100 ezer érkezőről számolt be az elmúlt 48 órából.

13:23 2022.02.27.

MÁV: szolidaritási jeggyel, díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkezők

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes, úgynevezett szolidaritási jeggyel utazhatnak tovább Záhonyból azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak. Az intézkedés február 26-án éjfélkor lépett életbe és a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes.

A „szolidaritási jegy" kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg, csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel.

A Szabad Európa Záhonyban készített videóját itt nézheti meg:

Vonaton is menekülnek az emberek Ukrajnából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00

12:42 2022.02.27.

Elloptak egy orosz tankot Herszon megyében, alkoholtilalom Beregszászon és Munkácson

A karpatalja.ma portál szerint az orosz tankot a Herszon megyei Ljubimivka faluból lopták el helybeliek február 27-én. Elmondásuk szerint „Herszon megye lángokban áll”.

Ez a portál számol be arról is, hogy alkoholtilalmat vezettek be a Beregszászi és a Munkácsi járásban. A Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal rendelete szerint, büntetés terhe mellett, a két járás területén február 27-től tilos az alkoholos italok árusítása a hadiállapot miatt.

12:23 2022.02.27.

Légtérháború – Egyre több országból szorulnak ki az orosz gépek

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Vasárnap a korlátozásokhoz csatlakozott Németország, Románia, Finnország, Ausztria, Dánia, Írország, Izland valamint Svédország, és Észtország is erre készül.

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön lezárta légterét az Aeroflot járatai előtt.

Moldova szintén már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek első napján lezárta légterét.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG