Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

21:25 2022.02.27.

Kijevet körbezárták az orosz erők

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere
Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere

Nincs kiút az ukrán fővárosból, minden kivezető utat lezártak az orosz csapatok, derült ki az ukrán főváros főpolgármesterének a nyilatkozatából. Az AP-nek adott válaszában ezzel indokolta, hogy miért nem menekítik ki szervezetten a civileket Kijevből.

FRISSÍTÉS: később cáfolta ezt az értesülést a kijevi főpolgármester, szerinte félreértették a nyilatkozatát.

21:18 2022.02.27.

Három évre nyújt menedéket az EU

Egyhangú döntés alapján az Európai Unió akár három évre is menedéket adhat az orosz invázió elől menekülő ukránoknak - jelentette be a német belügyminiszter. Az unió vezetői arra is figyelmeztettek, hogy humanitárius válságra kell készülni, ha a becsléseknek megfelelően 5-7 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására Ukrajnában.

19:22 2022.02.27.

Idézetek Orbán Viktor vasárnapi interjújából az M1-en

  • “Amikor háborús helyzet alakul ki, akkor zűrzavar lesz, és ideges, kapkodó, gyors lépéseket sürgető helyzet alakul ki. Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, amely a háborús térséghez közel van – Magyarország az szomszédos ország – ott ne következzen be. Ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most arra van szükség.”
  • “Ebben a pillanatban Magyarország, ha akarna, egyébként nem akar, de ha akarna sem tudna mások rendelkezésére bocsátani semmilyen katonai eszközt.”
  • “Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek abban, hogy itt barátok fogják őket fogadni. Magyarország barátja Ukrajnának.”
  • Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának 2022. február 27-én.
    Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának 2022. február 27-én.
    “Nem láttam még olyan országot meg konfliktust, amelyet a szankciók tereltek volna a béke irányába. De most nem az okoskodás ideje van. Brüsszelben is elmondtam, hogy ugyan mindig más álláspontot képviseltünk a szankciókról általában, de ennek most nincs jelentősége, mert most konkrétan kell beszélni egy helyzetről. Háború van és most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. Úgyhogy, amilyen szankcióban az uniós országok egyetértenek, azt mi támogatni fogjuk.”
  • “Olyasmit indítványozni, mondjuk a gazdasági szankciók tekintetében, amelyeknek aztán a kárát mi fogjuk elszenvedni, olyan szankciókat kezdeményezni, amelyeknek az lesz a vége, hogy a végén mi magyarok fizetjük meg a háború költségét, az nem értelmes dolog.”
  • “Paks 2-t meg az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát, és ezt senki sem akarhatja.”
  • “A NATO-ra szükségünk van, mert ha közel kerül a veszély Magyarország határaihoz, akkor a magyar hadsereg minden erőfeszítése ellenére is teljes védelmet csak a NATO kötelékén belül tudunk biztosítani Magyarország számára.”
  • “Aki azt mondja, hogy ebben a háborúban nincs kockázat Magyarország számára, az nem mond igazat.”
19:09 2022.02.27.

Százak tüntettek Belaruszban az ukrajnai orosz invázió ellen

Emberek százai vonultak utcára vasárnap tucatnyi belarusz városban, így tiltakozva Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

A demonstrációkat annak ellenére hirdették meg, hogy a volt szovjet tagköztársaságot évtizedek óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka egyértelműen Moszkva mellé állt a konfliktusban.

Helyszíni jelentések szerint legkevesebb tizenkét városban voltak tüntetések. Jogvédő szervezetek pedig arról számoltak be, hogy a hatóságok több mint 170 embert őrizetbe vettek.

Minszkben a tiltakozók ukrán zászlókat magasba tartva vonultak. Az ukrán nagykövetség épülete előtt sokan virágokat helyeztek el.

Pavel Latusko disszidens ellenzéki vezető elítélte Belarusznak az Ukrajna elleni támadásban játszott szerepét.

„A hatalombitorló Lukasenka vezette illegitim belarusz kormány bűnrészessé tette hazánkat az ukrán testvéreink elleni agresszióban. Nemzetközi bűncselekménynek tartjuk az Ukrajna elleni agressziót az orosz és a belarusz rezsim részéről” – hangsúlyozta.

(AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG