Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

11:50 2022.02.28.

Menekítik a gyerekeket az SOS Gyermekfalvakból Ukrajnában

A szervezet magyarországi alapítványának közleménye szerint 177 gyermek és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Megkezdték az ukrajnai intézményekben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről. Lengyelország szállással, a magyar SOS pedig egyelőre pénzbeli támogatással segít, ezért adománygyűjtést indított az alapítvány.

11:25 2022.02.28.

Megérkezett az ukrán delegáció az oroszokkal folytatott tárgyalásra

Megérkezett hétfőn az ukrán delegáció a belarusz határra, ahol hamarosan tárgyalások kezdődnek az orosz kormány képviselőivel a háborús helyzetről.

A hivatalos tájékoztatás szerint az ukrán küldöttségnek többek között Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó is tagja.

A diplomáciai egyeztetésre mindössze néhány órával azt követően kerül sor, hogy a lakosság robbanások hangjára ébredt hajnalban Kijevben és Harkivban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn figyelmeztetett, hogy a következő 24 óra kritikus fontosságú lesz országa számára.

Emellett fegyverletételre szólította fel a megszálló orosz katonákat. „Tegyétek le a fegyvert. Menjetek innen. Ne higgyetek a parancsnokaitoknak. Ne higgyetek a propagandistáitoknak. Csak mentsétek az életeteket” – mondta, hozzátéve, hogy már több mint 4500 embert vesztett az orosz hadsereg.

11:22 2022.02.28.

Oroszország: a polgári lakosság szabadon távozhat Kijevből

A polgári lakosság szabadon elhagyhatja Kijevet egy „biztonságos folyosón”, a délnyugati Vaszilkiv felé vezető autópályán keresztül– közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov ennek kapcsán azzal vádolta meg az ukrán „nacionalistákat”, hogy élő pajzsként használják fel a civileket. Ezen állítás valóságtartalmát független forrásból nem lehet megerősíteni.

Emellett pedig arról számolt be, hogy az orosz haderő újabb területek felett vette át az ellenőrzést, például a zaporizzsjai atomerőmű környékén. Mint mondta, a reaktor zavartalanul működik, normális a sugárzás szintje a térségben.

Eközben az ukrán főváros több negyedében is összecsapások zajlanak kisebb orosz alakulatok és a kormányerők között.

Bár Moszkva tagadja, hogy lakott területeket is célba vennének, az invázió előző csütörtöki kezdete óta számos jelentés érkezett lakóházakban, kórházakban és iskolákban keletkezett károkról.

09:29 2022.02.28.

Moszkva azt állítja, hogy szeretne kölcsönösen előnyös megállapodásra jutni Kijevvel

Oroszország szeretne kölcsönösen előnyös megállapodásra jutni Ukrajnával – jelentette ki Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló a felek hétfői megbeszélése előtt.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy a tárgyalás budapesti idő szerint reggel 10-kor kezdődik.

Az utóbbi napokban jelentősen fokozódott Oroszország politikai és gazdasági elszigeteltsége a nemzetközi porondon, miközben az orosz haderő jelentős ellenállásba ütközött Kijevben és más ukrán városokban.

Reggeli járókelő Kijevben 2022. február 28-an
Reggeli járókelő Kijevben 2022. február 28-an

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG