Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

16:17 2022.02.28.

Szijjártó: Magyarországon keresztül nem szállíthatnak fegyvereket Ukrajnának

Magyarországon keresztül nem szállíthatnak Ukrajnának halált okozó fegyvereket, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter pristinai látogatása során.

Szijjártó Péter (j2) koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal (j) Priština repülőtéren, 2022. február 28-án
Szijjártó Péter (j2) koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal (j) Priština repülőtéren, 2022. február 28-án

A magyar állam szerinte azért döntött így, mert esetleg ismeretlenek megtámadhatják ezeket, pontosabban "ellenséges katonai akciók célpontjaivá válhatnak". Szerinte Magyarország biztonságát fenyegetné, ha átengedne az ország fegyverszállítmányokat.

Elmondta ugyanakkor, hogy a magyar külügy sem vétózta meg az EU külügyi tanácsának vasárnapi ülésén azt, hogy az EU fegyvereket szállítson Ukrajnának. Illetve Kárpátaljára majd küldeni fognak állami segélycsomagokat is.

16:06 2022.02.28.

Az ukrajnai háború luxuscikké teheti a kenyeret a Közel-Keleten

Lehet, hogy az ukrajnai háború több ezer kilométerrel arrébb folyik, de a 32 éves Ilham mégis attól tart, hogy családja Jemenben a vacsoraasztalon érzi majd a következményeit.

A világ búzaexportjának több mint negyedét adó Ukrajna és Oroszország konfliktusa 13 éves csúcsra repítette a világpiaci árakat, ami riadalmat kelt a közel-keleti országokban, melyek a nyersanyagtól a pitáig mindenben a behozatalra támaszkodnak.

"Ez már így is túl drága nekünk, ezért el sem tudom képzelni, mi lesz, ha az árak még tovább szöknek" - mondta llham teljes neve elhallgatását kérve a Thomson Reuters Foundation-nek.

Az élelmiszerben szegény térség más részein a libanoni vásárlók igyekeztek már idejekorán készleteket felhalmozni kenyérből, hogy kivédjék a magasabb árakat, míg Egyiptomban a pékek azt mondják, hogy már érzik a drágább liszt nyomását.

Liszteszsákok az ENSZ Élelmezési Világprogramjának egy jemeni raktárában 2020. február 11-én
Liszteszsákok az ENSZ Élelmezési Világprogramjának egy jemeni raktárában 2020. február 11-én

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában az ukrajnai háború élelmiszerárakra gyakorolt hatása további milliókat sodorhat "élelmiszer-szegénységbe" - mondta Abeer Etefa, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezető regionális szóvivője.

A régió különösen sebezhető az alapvető élelmiszerek áramelkedése esetén az elégtelen helyi termelés és a magas szegénységi ráta miatt. Az élelmiszerárak miatt érzett harag táplálta a 2011-es "arab tavasz" tiltakozásait is.

A szinte teljes mértékben élelmiszerimporttól függő Jemen a búza legalább 27 százalékát Ukrajnából, 8 százalékát Oroszországból vásárolja – mondta el egy magas rangú pénzügyi tisztviselő és egy búzaimportőr, szintén nevének elhallgatását kérve.

15:59 2022.02.28.

Franciaországban zajlik a szankciók által érintett oroszok vagyonának lefoglalása

Franciaországban már megkezdték az európai uniós szankciók által érintett orosz tisztségviselők és üzletemberek vagyonának lefoglalásához vezető eljárást – tudatta Bruno Le Maire pénzügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a hatóságok jelenleg is listázzák a szóban forgó személyek vagyonát, például pénzügyi eszközeiket, ingatlanjaikat, jachtjaikat, luxusautóikat és egyebeket.

„Meg fogjuk teremteni a jogi eszközöket ahhoz, hogy lefoglaljunk minden vagyonelemet” – mondta.

Tájékoztatása szerint emellett dolgoznak azon további személyek azonosításán, akiket fel kellene venni az EU feketelistájára „az orosz vezetéshez való közelségük” miatt.

Eközben Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter megerősítette, hogy Párizs részt fog venni abban az európai kezdeményezésben, amelynek keretében katonai felszerelésekkel segítik Ukrajnát. Mint mondta, ezeket először egy lengyelországi központba fogják szállítani. Emellett pedig közölte, hogy országa fokozni fogja a Kijevnek nyújtott humanitárius támogatását is.

15:07 2022.02.28.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG