Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

18:09 2022.02.28.

Lakónegyedeket ágyúznak Harkivban

Az ukrán hatóságok szerint legkevesebb 44-en megsebesültek a harcokban Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban, és közülük heten meg is haltak a kórházban.

Az nem világos, hogy az elmúlt 24 óra áldozatai mind civilek voltak-e. Az állami mentőszolgálat tájékoztatása szerint az áldozatok száma ennél magasabb is lehet, mert a lakónegyedek hétfői ágyúzása után még folyik a károk felmérése.

Ukrán közösségi oldalakon olyan videók láthatók, melyeken erőteljes robbanások ráznak meg lakónegyedeket az orosz erőkkel vívott harcok közepette.

Az orosz hadsereg következetesen tagadja, hogy lakónegyedeket venne célba, jóllehet rengeteg a bizonyíték lakóépületek, iskolák és kórházak ágyúzására.

Becsapódott rakéta Harkivban 2022. február 28-án
Becsapódott rakéta Harkivban 2022. február 28-án

17:03 2022.02.28.

Svájc csatlakozik az Oroszország elleni európai uniós szankciókhoz

Svájc elfogadhatatlannak tartja Oroszország ukrajnai invázióját, ezért csatlakozik az Európai Unió által elrendelt szankciókhoz – jelentette be az alpesi állam elnöke.

Ignazio Cassis sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az orosz katonai fellépés erkölcsi és politikai alapon sem tolerálható.

„A Szövetségi Tanács úgy döntött, hogy teljes mértékben átemeli az Európai Unió szankcióit, ide értve a vagyonbefagyasztásokat is” – közölte.

Svájc nem tagja az EU-nak, de minden egyes szomszédja (Ausztria, Franciaország, Németország és Olaszország) igen. Korábban a hagyományosan semlegesnek számító ország egyensúlyozni próbált abban, hogy miként reagál bizonyos orosz lépésekre, most azonban láthatólag egyértelműbben állást akar foglalni a konfliktusban.

16:55 2022.02.28.

Borrell: kulcskérdés az energiafüggőség csökkentése Oroszországtól

Ukrajna orosz inváziója azt mutatja, hogy az Európai Unió létfontosságú feladata saját függőségének csökkentése az orosz olajtól és gáztól, valamint az átállás a megújuló energiaforrásokra és a hidrogénre – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője hétfőn.

"Az energia nem marad kívül ezen a konfliktuson, akár tetszik, akár nem" – mondta Borrell egy sajtótájékoztatón.

"Függünk az orosz gáztól... és létfontosságú politika ennek a függőségnek a csökkentése" – mondta.

De arra is figyelmeztetett, hogy az átállás Európa számára, mely a gáz 40 százalékát Oroszországból importálja, nem lesz könnyű.

"Turbulencia lesz a piacokon, és ez növeli az árakat, amit a fogyasztók fizetnek meg" –mondta. "Talán bevezethetnénk támogatásokat a legkiszolgáltatottabbak védelmében, de olyan helyzetben vagyunk, hogy cselekedeteinknek és reakcióinknak gazdasági következményei lesznek, és erre fel kell készülnünk" – mondta.

16:39 2022.02.28.

NOB: tiltsák el az orosz és belarusz sportolókat a nemzetközi versenyektől

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete azt javasolja, hogy a nemzetközi sportszövetségek tiltsák be az orosz és belarusz sportolók és tisztségviselők részvételét a versenyeken – közölte a NOB hétfőn, azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A NOB közölte, hogy a végrehajtó testület a döntést "a globális sportversenyek tisztességének védelmében és az összes résztvevő biztonsága érdekében" hozta.

A Global Athlete mozgalom, amelynek célja a sportolók képviselete, kevesli a NOB nyilatkozatát.

"A #NOB nem hajlandó teljes mértékben felfüggeszteni az orosz és a belarusz nemzeti olimpiai bizottságot" – áll a Twitteren. "Az #IPC-nek (Nemzetközi Paralimpiai Bizottság) azonnal fel kell függesztenie az orosz és a belarusz paralimpiai bizottságot, az @olimpikonok @paralimpikonok láttak már ilyen a PR-megszorításokat korábban is."

A NOB nyilatkozata röviddel előzi csak meg a pénteken Pekingben kezdődő téli paralimpiai játékokat.

A NOB nyomatékosan arra sürgette a szövetségeket is, hogy biztosítsák: Oroszországból vagy Belaruszból egyetlen sportoló vagy sport-tisztviselő se indulhasson Oroszország vagy Belarusz neve alatt.

"Orosz vagy belarusz állampolgárokat, legyen szó egyénekről vagy csapatokról, csak semleges sportolóként vagy semleges csapatként szabad elfogadni. Nem szabad nemzeti szimbólumokat, színeket, zászlókat vagy himnuszt kihelyezni" – teszi hozzá a közlemény.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG