Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

19:13 2022.02.28.

Áttörés nélkül értek véget a tűzszüneti tárgyalások

Megállapodás nélkül zárult a harcok lezárását célzó ukrán-orosz tárgyalások első fordulója.

Az orosz és ukrán tisztviselők a háború ötödik napján tartották találkozójukat Putyin nukleáris fenyegetéseinek árnyékában, miközben Moszkva ukrajnai inváziója váratlanul heves ellenállásba ütközött.

Hétfőn kora este az ukrán elnök egyik főtanácsadója azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások első fordulója véget ért, és mindkét delegáció hazatért a fővárosába konzultációra.

Mihajlo Podoljak kevés részletet közölt, kivéve azt, hogy az ukrán-belarusz határ közelében lezajlott tárgyalások egy lehetséges tűzszünetre összpontosítottak, és a második fordulóra „a közeljövőben” kerülhet sor.

"Az orosz fél sajnos még mindig nagyon elfogultan látja az általa elindított pusztító folyamatokat" írta Podoljak a Twitteren.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője kijelentette, hogy a két fél "megegyezett a tárgyalások folytatásában", hozzátéve, hogy az új találkozóra a lengyel-belarusz határon kerül sor.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat azt közölte, hogy a február 28-i találkozón a felek „részletesen megvitattak számos olyan kulcsfontosságú témát, amelyekben kölcsönösen elfogadható megoldást találhatnak”.

Ebben a szakaszban Ukrajna még évekre van attól, hogy elérje az EU-tagsághoz szükséges normákat, a 27 tagú unió pedig belefáradt a bővítésbe, és nem valószínű, hogy hamarosan új tagokat venne fel.

19:11 2022.02.28.

Hivatalos: Ukrajna felvételét kérte az EU-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét.

A lépésre öt nappal azután került sor, hogy Oroszország megtámadta kisebb szomszédját, és ezt széles körben elítélte a nemzetközi közösség, az EU 27 tagállama és más országok pedig katonai segítséget ajánlottak fel Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij az aláírt európai uniós csatlakozási kérelemmel, 2022. február 28-án
Volodimir Zelenszkij az aláírt európai uniós csatlakozási kérelemmel, 2022. február 28-án

Andrij Szibiha, Zelenszkij irodájának vezetője hivatalos Facebook-oldalán azt közölte, hogy a dokumentumok „úton vannak Brüsszelbe”.

Zelenszkij fotóit a Facebookon tették közzé. Mellette volt Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk, a parlament elnöke.

„A történelem most készül” – áll a bejegyzésben.

18:57 2022.02.28.

A közmédia torzított háborús hírei miatt az EBESZ-nél tett bejelentést az ellenzék

Az állami médiában és a "közpénzből fenntartott kormányközeli médiában" megjelenő információk olyan szinten torzítottak az Egységben Magyarországért tagjai szerint, hogy az már a választások tisztaságát is érinti. Ezért bejelentést tettek az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) magyarországi választási missziójánál (itt letöltheti a levelet).

Többek közt olyasmiket kifogásolnak, hogy ezeken a csatornákon felerősödött az orosz propaganda narratíváinak bemutatása, az ukránok, a nyugati országok és a NATO hibáztatása. Az M1 híradója szerint például a szakadárok által ellenőrzött területek hovatartozása "rendezetlen" volt ,"sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához nem tartoztak". Valójában viszont ezek a területek a nemzetközi jog, és még a magyar külügy álláspontja szerint is Ukrajnához tartoztak. Vagy épp olyan embereket szólaltatnak meg szakértőként, akik szerint az ukrán vezetés felelős a háborúért, vagy másikuk például Zelenszkij elnököt Hitlerhez hasonlította.

Kiemelték, hogy az ellenzéki vezetőknek egyszer sem engedte a közmédia, hogy álláspontjukat személyesen ismertessék. Viszont szinte óránként leadják azt a soha el nem hangzott, viszont nyilvánosan cáfolt álhírt, hogy Márki-Zay Péter magyar katonákat akarna küldeni Ukrajnába. Vagy hogy a hivatalos járványügyi tájékoztatásba építve a kormány is ez utóbbi kitalált álláspontot reklámozza ellenzéki álláspontként.

18:15 2022.02.28.

Alkualap lehet Ukrajna esetleges EU-tagsága az oroszokkal kezdett tárgyalásokon

Az Európai Unió vezetői a márciusi informális csúcstalálkozón megvitathatják az ukrán tagság lehetőségét – mondta hétfőn egy magas rangú EU-tisztviselő, hozzátéve, hogy ez a kérdés fontos Ukrajna számára a konfliktus lezárásáról Oroszországgal folytatott megbeszéléseken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn közölte, hogy aláírta Ukrajna hivatalos csatlakozási kérelmét.

"Úgy gondolom, az egyik oka annak, hogy ez Zelenszkij elnöknek fontos, a kiútról Oroszországgal folytatott megbeszélésekben rejlik" – mondta a tisztviselő a konfliktus lezárását célzó tárgyalásokra utalva.

Hozzátette azonban, hogy még nem indult el az eljárás.

"(Ukrajna uniós csatlakozási kérelmével kapcsolatban) fontosnak tartom, hogy ne menjünk a dolgok elébe" – mondta a neve elhallgatását kérő illetékes.

"Nyilvánvalóan ez még nem érkezett el, de az egész ukrajnai kérdés olyan dolog, ami nagyon foglalkoztatja a vezetőket."

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG