Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

15:02 2022.03.01.

Zelenszkij háborús bűncselekménynek nevezte a harkivi rakétatámadást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekménynek nevezte az orosz hadsereg keddi harkivi rakétatámadását, amelyben legkevesebb tíz ember életét vesztette.

„Egy ilyen támadás után Oroszország terrorista államnak minősül” – mondta videójában az államfő.

A rakétacsapást megelőző napon, hétfőn emberek tucatjai haltak meg orosz tüzérségi támadásokban az Ukrajna második legnagyobb városának számító Harkivban.

Az önkormányzat épülete a reggeli rakétatámadás után az ukrajnai Harkivban 2022. március 1-jén
Az önkormányzat épülete a reggeli rakétatámadás után az ukrajnai Harkivban 2022. március 1-jén

A Kreml határozottan tagadja, hogy civilek lakta területeket is célba venne a hivatalos kommunikációjában „katonai műveletnek” nevezett, immár hatodik napja tartó inváziója során.

Nem sokkal korábban egy, több mint 65 kilométer hosszú orosz katonai konvoj indult meg az ukrán főváros felé a szomszédos Belaruszból.

„Harkiv és Kijev most Oroszország legfontosabb célpontjai. A terror célja, hogy megtörjenek bennünket és az ellenállásunkat. Úgy nyomulnak előre a fővárosnál, mint Harkivnál. Ezért a főváros védelme ma az állam legfontosabb prioritása” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Továbbá arról is beszámolt, hogy kinevezte Mikola Zsirnov tábornokot Kijev katonai kormányzójává, akinek legfőbb feladata a város védelmének megszervezése lesz.

13:47 2022.03.01.

Oroszország ideiglenesen megtiltja a külföldieknek, hogy eladják vagyonelemeiket

Oroszország átmeneti korlátozásokat fog bevezetni az orosz vagyonelemekből kilépni kívánó külföldi befektetőkkel szemben, hogy biztosítsa: megfontolt döntést hoznak, nem pedig politikai nyomás hatására lépnek – mondta a miniszterelnök kedden, amikor Moszkva a nyugati szankciókra reagált.

"A jelenlegi szankciós helyzetben a külföldi vállalkozókat nem a gazdasági tényezők kényszerítik, hanem politikai nyomás alatt hoznak döntéseket" – mondta Mihail Misusztyin miniszterelnök a kormányülésen.

"Annak érdekében, hogy az üzleti életnek lehetőséget adjon megfontolt döntés meghozatalára, elnöki rendelet készült az orosz vagyonelemekből való kilépés ideiglenes korlátozásáról" – mondta.

Misusztyin részleteket nem közölt. Ez a lépés a legújabb a sok közül, amelyet Oroszország tett, válaszul az egyre keményebb nyugati intézkedésekre, melyeket Ukrajna múlt heti megtámadása miatt vezettek be Moszkva ellen

13:34 2022.03.01.

Oroszország nem enged a szankciós nyomásnak

A nyugati szankciók soha nem fogják arra kényszeríteni Oroszországot, hogy változtasson Ukrajnával kapcsolatos álláspontján - közölte kedden a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Oroszország ukrajnai inváziója miatt elrendelt nyugati szankciók özönére reagálva kijelentette: "Arra számítanak, hogy rákényszerítenek bennünket álláspontunk megváltoztatására. Ez szóba se jöhet."

Peszkov újságíróknak elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt hétfőn tájékoztatták az orosz és ukrán tisztviselők közötti tárgyalások első fordulójáról, de még korai megítélni az eredményt.

Az ukrán területvédelmi erők tagjai új gépkarabélyokat szállítanak át egy felrobbantott híd másik oldalára Kijev északi részén 2022. március 1-jén
Az ukrán területvédelmi erők tagjai új gépkarabélyokat szállítanak át egy felrobbantott híd másik oldalára Kijev északi részén 2022. március 1-jén

Nem terveznek tárgyalásokat Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között – mondta, hozzátéve, hogy Moszkva továbbra is elismeri Zelenszkijt Ukrajna vezetőjének.

Zelenszkij szerinte elejét vehetné a további áldozatoknak, ha parancsot adna a fegyverletételre.

Peszkov álhírként visszautasította a polgári célpontok elleni orosz csapásokról, valamint a kazettás és vákumbombák használatáról szóló vádakat. Határozottan tagadta, hogy Oroszország háborús bűnöket követett volna el.

Ukrajna szerint sok civilt öltek meg. Peszkov bizonyítékok bemutatása nélkül kijelentette, hogy az ukrán nacionalista csoportok élő pajzsként használnak embereket.

13:10 2022.03.01.

Hétfőről keddre virradóra kétszáz embert szállásolt el a Fővárosi Önkormányzat

A tartósan – várhatóan a háború végéig – Magyarországon maradók számára a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan nyitja meg a vidéki táborait. Ezek közül egy Balaton melletti tábor 80 fővel megtelt, így újabb helyszínek nyitásáról döntöttek.

Hétfő este Karácsony Gergely főpolgármester többször egyeztetett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével. Azt a tájékoztatást kapta, hogy a vasúti pályaudvarokra érkező menekültek elhelyezését teljes egészében a Belügyminisztérium felkérésére a Katasztrófavédelem végzi. A Főváros továbbra is megad minden logisztikai segítséget ehhez a feladathoz, szükség szerint tudnak azonnal elérhető szállást és étkezést biztosítani az akár rövid ideig Budapesten tartózkodó menekülteknek. Ezzel a segítséggel az elmúlt órákban nem élt a Katasztrófavédelem.

A Fővárosi Önkormányzat azt tapasztalja, hogy egyedi megkeresések, segítségkérések egyre nagyobb számban érkeznek, illetve tartósabb elhelyezésre már több alkalommal szükség volt. Ezért erőforrásait erre a területre csoportosította át.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG