Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

16:37 2022.03.01.

16:10 2022.03.01.

Nukleáris fűtőanyagot szállító orosz repülőgép szállt le Szlovákiában

Nukleáris fűtőanyagot szállító orosz repülőgép szállt le kedden Szlovákiában az Európai Unió által elrendelt légtérzár ellenére.

A lengyel polgári repülési hatóság arról számolt be, hogy engedélyezte a teherszállító átrepülését az ország felett.

Szlovákia az EU-ban az utolsók egyikeként tiltotta ki légteréből az orosz gépeket. A pozsonyi kormány rámutatott, hogy a közösségi rendelet lehetőséget biztosít kivételekre, például humanitárius segély vagy nukleáris fűtőanyagok szállítása esetén.

A szállítmányra a mohi (mochovcei) és az apátszentmihályi (bohunicei) atomerőműben van szükség. Ezek jelenleg kizárólag orosz fűtőanyagot használnak.

A 2020-as adatok szerint a nukleáris reaktorok biztosítják Szlovákia áramfogyasztásának 53 százalékát.

15:35 2022.03.01.

Brit külügyminiszter: Oroszország kitaszítottá válik a világban

Liz Truss brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország az ukrajnai háború megindítása miatt páriává válik a világban, és Moszkva elszigeteltségének további fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Liz Truss brit külügyminiszter Kijevben 2022. február 17-én
Liz Truss brit külügyminiszter Kijevben 2022. február 17-én

A tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „ipari léptékben” követ el jogsértéseket. Majd leszögezte, hogy Nagy-Britannia a szövetségeseivel együtt azon dolgozik, hogy „egyre keményebben szorítsa a moszkvai rezsimet”.

„Felszólítom a világ országait, hogy ítéljék el Oroszország szörnyű tetteit, és szigeteljék el a nemzetközi porondon” – mondta.

„Erkölcsi kötelességünk fellépni az agresszió ellen, különösen akkor, ha azt ezen tanács egyik tagja követi el” – tette hozzá.

Majd az orosz delegáció felé fordulva kijelentette: „Oroszországnak szégyellnie kellene magát, hogy itt ül ebben a teremben”.

15:14 2022.03.01.

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség is felfüggesztette az orosz sportolókat

A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és belarusz sportolók versenyzési jogát. Ennek értelmében az orosz atléták nem indulhatnak már a márciusi franciaországi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon sem.

A műkorcsolyában meghatározó az oroszok jelenléte, amit jól mutat, hogy a pekingi téli olimpia öt versenyszámában hat érmet szereztek.

Ugyancsak kedden a Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) elállt attól, hogy Oroszországban legyen idén nyáron a férfiak világbajnoksága, illetve a profi ökölvívás legjelentősebb szervezetei is bejelentették, hogy az égiszük alatt versenyző bokszolók nem lépnek ringbe Oroszországban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG