Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

15:17 2022.02.25.

Az orosz hadsereg elfoglalta a Kijev melletti Hosztomel repülőterét

Az orosz hadsereg bejelentette, hogy átvették az ellenőrzést a Kijevtől kevesebb mint tíz kilométerre fekvő hosztomeli repülőtér felett. A műveletben állítólag kétszáz ukrán katona életét vesztette.

Igor Konasenkov, a tárca szóvivője arról számolt be, hogy kétszáz helikopterrel vették birtokba a létesítményt.

Tájékoztatása szerint az akcióban az ukrán különleges erők több mint kétszáz tagja életét vesztette, miközben az orosz hadsereget nem érték veszteségek.

A légikikötőnek stratégiai jelentősége van, így ugyanis Oroszország közvetlenül az ukrán főváros közelében szállhat le nagy teherszállító repülőgépekkel.

A repülőtér elfoglalásáról szóló információkat egyelőre nem erősítették meg független forrásból. Kijev ugyanakkor azt állítja, hogy az itt folyó harcokban sok orosz katona is meghalt.

(AP)
Gomolygó füst a Kijevtől északnyugatra fekvő Hosztomel és az Antonov repülőtér közelében 2022. február 24-én
Gomolygó füst a Kijevtől északnyugatra fekvő Hosztomel és az Antonov repülőtér közelében 2022. február 24-én

15:38 2022.02.25.

Belarusz hackerek támadják az ukrán katonákat

Számos ukrán katona és hozzájuk köthető személy email-fiókját feltörték belarusz hackerek – közölték kijevi kiberbiztonsági tisztségviselők.

Az ukrán hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító csoport (CERT) azt közölte, hogy a számítógépes kalózok az érintettek postafiókjába betörve rosszindulatú szoftvereket küldtek tovább a címjegyzékben szereplőknek.

A szervezet szerint a belarusz hadsereghez köthető, UNC1151 nevű minszki hackercsoport áll az akció mögött.

15:51 2022.02.25.

Az EU mindenkit befogad, aki Ukrajnából menekül

Az Európai Unió minden olyan embert befogad, aki az ukrajnai orosz invázió okozta erőszak elől menekül – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy késedelem nélkül befogadjuk azokat az embereket, akik most a bombák, a tankok elől menekülnek" – mondta újságíróknak, amikor megérkezett a találkozóra EU-s kollégáival Brüsszelben.

"Mindent megpróbáltunk, hogy elkerüljük azt a napot (az invázióét), de ez mindegy is volt, mert az orosz elnök a háborút választotta az emberi életek helyett. És ezért fogadjuk be az összes embert, aki most menekül" – mondta Baerbock. Hozzátette, hogy már megkezdte az ukrán menekültek elosztásának koordinálását olyan országokkal, mint Lengyelország és Kanada.

(Reuters)
15:57 2022.02.25.

Megjelentek a magyar-ukrán határon a nyomor vámszedői

A Migration Aid beszámolója szerint a taxis hiénák 150 ezer forintért viszik el az Ukrajnából gyalog érkezőket Budapestre. A menekülteknek segítséget nyújtó, 2015-ben alakult civil szervezet próbál megoldást találni a helyzetre, és ehhez felhívásban kér segítséget. ​A teljes cikket itt olvashatja.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG