Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén
A harkivi Szabadság tér az orosz bombázás után, 2022. március 1-jén

Orosz invázió Ukrajnában - a megszállás első hetének eseményei percről percre

16:19 2022.02.25.

A pápa személyesen kereste fel az orosz nagykövetet a háború miatt

Ferenc pápa pénteken ellátogatott az orosz nagykövetségre, hogy személyesen "fejezze ki aggodalmát a háború miatt" – közölte a Vatikán. Ilyen rendkívüli, közvetlen pápai gesztusra mostanában biztosan nem volt példa.

Általában a pápák fogadják a nagyköveteket és az államfőket a Vatikánban, és a diplomáciai protokoll szerint a vatikáni külügyminiszternek kellett volna bekéretnie a nagykövetet. Ferenc, a vatikáni államfő számára az a döntés, hogy elhagyja a fallal körülvett városállamot, és megteszi a rövid utat a szentszéki orosz nagykövetséghez, egyrészt a düh jele volt Moszkva ukrajnai inváziója miatt, másrészt azt mutatta, kész személyesen kérni, hogy vessenek véget ennek.

Vatikáni illetékesek azt mondják, nem tudnak a korábbi időkből ilyen pápai kezdeményezésről.

Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője megerősítette a látogatás tényét, és a Vatikán közölte, hogy Ferenc egy kis fehér autóval ment a nagykövetségre és onnan vissza.

„A Szentszék sajtóirodája megerősíti, hogy a pápa a Via della Conciliazionén lévő szentszéki orosz nagykövetségre ment, hogy egyértelműen hangot adjon aggodalmának a háború miatt. Alig több mint fél órát volt ott” – mondta Bruni.

Ferenc párbeszédre szólított fel a konfliktus lezárása érdekében, és arra buzdította a híveket, hogy a jövő szerdát tegyék az ukrajnai békéért folytatott böjt és ima napjává. De tartózkodott attól, hogy nyilvánosan bírálja Oroszországot, feltehetően attól tartva, hogy szembeszáll az orosz ortodox egyházzal.

Valaki, aki pénteken felvette a telefont az orosz nagykövetségen, azt mondta, Alekszandr Avdejev nagykövet nincs ott; nem válaszoltak még a nagykövetségnek küldött e-mailre sem.

16:34 2022.02.25.

A Forma-1 kivette a versenynaptárból az oroszországi futamot.

Az F1 február 25-én közölte, hogy a jelenlegi körülmények között „lehetetlen” a futam megrendezése Szocsiban. Az Orosz Nagydíjat szeptember 25-re tervezték.

Az F1 “szomorúan és döbbenten figyeli az ukrajnai fejleményeket, és reménykedik a mostani helyzet gyors és békés megoldásában” – áll a londoni székhelyű szervezet közleményében.

A Forma-1-es pilóták támogatták a sportfelhívást.

"Személyesen is érintett vagyok, vannak hozzám közel álló emberek most is Ukrajnában" - mondta a francia Pierre Gasly a szezont megelőző barcelonai teszt utolsó napján tartott sajtótájékoztatón.

"Személy szerint nagyon nehéznek találtam volna, hogy odarepüljek és landoljak egy háborúban álló országban" - tette hozzá a Ferrari spanyol versenyzője, Carlos Sainz.

17:04 2022.02.25.

Tömegjelenetek és figyelmeztető lövések a kijevi pályaudvaron

Az ukrán őrök figyelmeztető lövésekkel próbálták megakadályozni, hogy az emberek agyontapossák egymást pénteken a kijevi központi pályaudvaron, ahol emberek ezrei próbáltak feljutni az evakuálást végző vonatokra.

A tömeg olyan nagy volt, hogy nem mindenki tudott feljutni a fővárosból a nyugaton fekvő Lviv városába tartó vonatokra, miközben egyre nő a félelem a Kijev elleni orosz támadástól.

Egy nő vonatra vár, hogy megpróbálja elhagyni Kijevet 2022. február 24-én.
Egy nő vonatra vár, hogy megpróbálja elhagyni Kijevet 2022. február 24-én.

Amikor egy vonat megállt a peronon, az emberek az ajtókhoz rohantak, abban a reményben, hogy felszállhatnak, néhányan közülük a gyermekeikkel és házi kedvenceikkel próbálkoztak feljutni. Az őrök több lövést adtak le vaktöltényekkel, hogy feloszlassák a tömeget, miután sikoltozás kezdődött.

A harmincéves Maria feladta a kísérletet a távozásra, miután négy órát töltött az állomáson gyermekével, férjével és a kutyájával.

"Láthatod, veszélyes áttörni a tömegen egy gyerekkel. A kutya fél. Őszintén szólva, kimerültek vagyunk" – mondta a Reutersnek.

17:14 2022.02.25.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG