Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP megválasztotta a bizottság elnökének Ursula von der Leyent


Ursula von der Leyen reagál újraválasztásához mint az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2024. július 18-án
Ursula von der Leyen reagál újraválasztásához mint az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2024. július 18-án

Az Európai Parlament csütörtök kora délután megválasztotta Ursula von der Leyent a következő Európai Bizottság élére. A jelenlegi elnökre a minimálisan szükségesnél jóval többen, 401-en szavaztak, ellene 284-en. Von der Leyen most hozzáláthat következő csapata felállításához.

A következő öt évben újra a német Ursula von der Leyen áll az Európai Bizottság élén, miután az Európai Parlament titkos szavazással csütörtök kora délután újraválasztotta a bizottság jelenlegi elnökét.

Az EP 720 tagjából 707-en adták le a szavazatukat. 401 képviselő az Európai Néppárt jelöltjére szavazott, 41-gyel többen a minimálisan szükségesnél. 284 képviselő nemmel voksolt, tizenöten tartózkodtak, heten pedig érvénytelenül szavaztak.

A 401 szavazat pontosan megegyezik az Ursula von der Leyent elviekben támogató három centrista párt, az Európai Néppárt, a szocialisták és demokraták és a liberális-centrista Renew képviselőinek együttes számával. A regnáló bizottsági elnökre ugyanakkor nyilvánvalóan máshonnan, így a zöldek és potenciálisan a konzervatívok közül is többen voksolhattak, míg az őt támogató három fő pártcsoportból többen kiszavazhattak.

Von der Leyen – akit öt éve a tagállamok erőltettek be a bizottság élére – így az előző szavazáshoz képest simábban vette az akadályt; akkor mindössze kilenc vokssal élte túl a szavazást.

A szélsőjobboldali pártok létszámgyarapodása és befolyásának növekedése az új parlamentben ugyanakkor arra ösztönözte a valamelyest meggyengült politikai centrumot, hogy szorosabbra zárja a sorait, és megszavazza a választásokon győztes néppárti jelöltet. Ursula von der Leyen általános vélemények szerint csütörtök reggel, a következő ciklusra vonatkozó prioritásainak bemutatása során jól abszolválta a feladatot, ami abban állt, hogy minden potenciálisan őt támogató pártcsoportnak ígér valamit, miközben nem kerül ellentmondásokba.

Von der Leyen megválasztásáról az EP elnöke tájékoztatja az EU-tanácsot, a megválasztott elnök pedig augusztus végéig összeállítja új csapatát, amelyben nemcsak számos új személy, de – ahogy csütörtöki kortesbeszédéből is kiderült – több új portfolió is lesz. Az EP szeptemberben-októberben hallgathatja meg a biztosjelölteket, majd ezt követően szavaz az egész testületről. Bár a folyamat elhúzódhat, a júliusi döntéssel lehetőség nyílik arra, hogy az új bizottság már november 1-jén hivatalba lépjen.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG