Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üvöltöztek, motoztak, az ételt kidobatták, a gyógyszereket elkobozták – diákok az óvszermentes gólyatáborról


Robotépítő verseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2018. február 10-én (képünk illusztráció)
Robotépítő verseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán 2018. február 10-én (képünk illusztráció)

Kötelező testi motozásról, a gyógyszerek elkobzásáról, a bőröndök átkutatásáról, gyalogoltatásról, megalázó, megfélemlítő bánásmódról számolt be több diák, aki ott volt a BME VIK bodajki gólyatáborában. Ez az a tábor, ahová a gólyáknak tilos volt óvszert vinniük. Frissítés: Az egyetem közleménye szerint vizsgálatot indítanak a gólyatáborok kapcsán, de hogy ez a bodajki eseményekre is kiterjed-e, arról nem beszélnek.

Az Eduline most több résztvevő beszámolója alapján írt arról, hogyan viselkedtek a diákokkal a táborban. Egyikük arról számolt be, hogy mindenkinek kötelező volt a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták a diákokkal, egyenként kirázták a ruháikat. A náluk lévő ételt ki kellett dobni, a gyógyszereiket, a fájdalomcsillapítókat is elkobozták, akinek szüksége volt rá, annak kérnie kellett.

Egy másik beszámoló szerint koedukált szobákban szállásolták el őket, 13 fiúra jutott egy-két lány. Nem lehetett szabadon kimenni a mosdóba, arra külön szabály vonatkozott: két felsőbb éves aludt a földön, hogy „a testükkel megakadályozzák” a kijutást a mosdóba.

Naponta három mosdószünetet engedélyeztek, és egy perc után „üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat”. Fürdésre a fiúk két, a lányok öt percet kaptak, ennyi idő alatt kellett zuhanyozni, fogat mosni, felöltözni. Az időt stopperrel mérték, közben „piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár”.

Egy másik hallgató beszámolója szerint a szervezők fényképet készítettek az alvókról, majd az egész tábor előtt kivetítették. Végig magázódni kellett, a felsőbb évesek megakadályozták a spontán csoportosulásokat.

A tábor már az augusztus 14-i indulás előtt bekerült a sajtóba, amikor a 444 észrevette, hogy a szervezők a frissen felvett hallgatóknak megtiltották, hogy óvszert vigyenek magukkal, Radács Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke szerint ugyanis az óvszerhasználatnál eredményesebb a szexuális kontaktus elkerülése. Hozzátette: a megszokottnál szigorúbbak a szabályaik, de ezzel biztosítani tudják a gólyák számára „az értékteremtő, jó hangulatú, biztonságos kikapcsolódást”.

Felállítottak egy munkacsoportot

A történtekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinek az egyetemnek, illetve az Egyetemi Hallgatói Képviseletnek. Egyebek között azt kérdeztük, hogy az egyetem vezetése szerint a táborban történtek összeegyeztethetőek- e az egyetem szellemiségével. Vajon milyen pedagógiai célja, élmény- és közösségteremtő ereje lehet az üvöltözésnek, a személyes holmik átkutatásának, a mosdóhasználat korlátozásának, a gyógyszerek elkobzásának, alvó emberek lefotózásának tudtuk és engedélyük nélkül, illetve a fotók közzétételének szintén az érintettek beleegyezése nélkül? Azt is kérdeztük, amennyiben úgy gondolják, hogy a fentiek nem férnek össze az egyetem szellemiségével, tervezik-e kivizsgálni a táborban történteket? Mit tesznek annak érdekében, hogy hasonló esetek a jövőben ne forduljanak elő?

Az egyetem válaszát változtatás nélkül közöljük:

"A hallgatók biztonsága mindenek felett áll

A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme. Ez a cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik. Ennek érdekében készült több évvel ezelőtt az, a más gólyatáborokban szerzett tapasztalatokat is felhasználó házirend, mely alapján idén is megszervezték e táborokat. A Műegyetem az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán, felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki."

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG