Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án

Elsöprő Fidesz-győzelem, parlamentben a Mi Hazánk. Mi a következő napok forgatókönyve?

A Fidesz–KDNP kétharmaddal nyerte a 2022-es választásokat. Simán bejutott a Mi Hazánk, a bejutás közelébe se került a Kétfarkú Kutya Párt. Orbán Viktor szerint mindenki összefogott ellenük az ukrán elnöktől „a nemzetközi erőközpontokig”. Márki-Zay Péter elismerte a vereséget.

08:36 2022.04.04.

Gyurcsány Ferenc: Ma súlyos vereséget szenvedtünk

A DK elnöke így reagált az újabb Fidesz kétharmadra. Szerinte a Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha ehhez olyan vezetőt választanak, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog.

Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják, hanem attól biztonságos úton, biztonságos kikötőbe vezet a hajót – utalt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjére. Az ellenzéki együttműködése utalva úgy fogalmazott, hogy a közös hajónak tovább kell mennie. Magyarország Európába tart, és lehet hogy hosszabb úton, de oda fog jutni, fogalmazott a közösségi oldalára feltöltött videóban Gyurcsány Ferenc.

08:17 2022.04.04.

Nekiment a Jobbik elnöke Márki-Zay Péternek

Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket, posztolta ki véleményét egy videóban a közösségi oldalára Jakab Péter.

Szerinte Márki-Zay Péter októberben hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg és tetemes ellenzéki előnyt, és ebből az előnyből fél év elteltével mára ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett. Szerinte kevesebb és megfontoltabb, egyértelmű beszéd most több szavazatot hozott volna.

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány nem húzza négy évig, rá fog omlani az a válság, amit Orbán Viktor maga idézett elő.

08:11 2022.04.04.

Jogok és kötelezettségek

Milyen jogai és kötelezettségei lesznek a most beszavazott képviselőknek, melyek a tevékenységükre vonatkozó legfőbb szabályok?

Az új parlamentnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia, az ülést a köztársasági elnök hívja össze harminc napon belül a választás után.

A parlament az ünnepélyes alakuló ülésen választja meg tisztségviselőit: így az elnököt, az alelnököket, a jegyzőket és a háznagyot. Ekkor döntenek arról is, hogy hány állandó bizottság álljon fel, és azok hány taggal működjenek. Legutóbb tizennégy ilyen testületet hoztak létre.Tagjaik csak képviselők lehetnek, a parlamenti arányoknak megfelelően, így adott itt is a kormánypárti többség. A bizottságok összetételét a házelnök javaslata alapján az Országgyűlés szavazza meg.

A választások utáni további menetrendről itt írtunk részletesen:

00:09 2022.04.04.

Nem lesz érvényes a kormány népszavazása

A kormány által kezdeményezett országos népszavazás garantálhatóan érvénytelen lesz. Durván 4,1 millió érvényes szavazatra lett volna szüksége a kormánynak, de 71 százalékos feldolgozottságnál az látszik, hogy az emberek kevesebb mint fele kívánt érvényesen válaszolni ezekre a kérdésekre.

Ez pontosabban nagyjából kérdésenként 2,33 millió érvényes szavazatot jelent, 2 millió ember nem szavazott, azaz nem jelölt be egy választ sem a szavazólapon. Kicsit kevesebb mint egymillió ember pedig érvénytelenül, azaz például a válaszoknál mindkét lehetőséget bejelölte.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG