Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án

Elsöprő Fidesz-győzelem, parlamentben a Mi Hazánk. Mi a következő napok forgatókönyve?

A Fidesz–KDNP kétharmaddal nyerte a 2022-es választásokat. Simán bejutott a Mi Hazánk, a bejutás közelébe se került a Kétfarkú Kutya Párt. Orbán Viktor szerint mindenki összefogott ellenük az ukrán elnöktől „a nemzetközi erőközpontokig”. Márki-Zay Péter elismerte a vereséget.

17:36 2022.04.03.

A Medián igazgatója szoros eredményre számít

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója a Telexnek arról beszélt, hogy az utoljára mértnél szorosabb eredményre számít. A Medián legutóbbi, március 30-án publikált közvélemény-kutatása a Fidesz–KDNP listájának ötven százalékot, az ellenzéki listának negyven százalékot becsült, ami alapján úgy számoltak, az új Országgyűlésben a Fidesznek 128, az ellenzéknek 71 mandátuma lehet.

Szavazó kutyájával a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2022. április 3-án
Szavazó kutyájával a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben 2022. április 3-án

Hann szerint ugyanakkor a Fidesz a közvélemény-kutatásokban rendre jobban szerepel, mint később a választásokon. Az elemző azt is elmondta, hogy a jelentős Fidesz-előnyt mutató felmérés nem vette el az ellenzéki szavazók kedvét. Hann úgy véli, akár az ellenzéki szavazókat is mozgósíthatta a kutatásuk, a kevésbé elkötelezettek pedig otthon maradhatnak.

Hann arra számít, hogy szorosabb lehet az eredmény, mint amit az utolsó mérésük kihozott. Szerinte magas részvétel várható, és lehet, hogy kicsit az ellenzéki szavazókat mozgósította jobban az előzetesen mért Fidesz-fölény.

17:44 2022.04.03.

Londonban flottul megy most a szavazás, Berlinben hosszú a sor

„Lélekben felkészültem rá, hogy megint órákat kell majd sorban állni, mint négy éve. De ma Londonban kifogástalan volt a szervezés: rengetegen voltak, de flottul ment minden” – írja közösségi oldalán a brit fővárosban élő Tóth Vali.

„A nagykövetség egy nagy belvárosi konferencia-központ nagytermét bérelte ki, így bőven volt hely a szavazófülkéknek, és csak pár percet kellett várni. Tőlem is megkérdezték, kérem-e a népszavazási lapot is, és felhívták a figyelmemet arra, hogy a borítékot ragasszam le, mielőtt az urnába dobom. Korrektül zajlott minden, kellemes meglepetés volt.”

Eközben a német fővárosban akár háromnegyed órát is sorban állhat az, aki a magyar berlini külképviseleten regisztrált voksolásra – számolt be róla a Deutsche Welle. A Magyar Narancs olvasója szerint nyolcvan-száz méteres a sor.

Londoni előkészületek a választásokra 2022. április 2-án
Londoni előkészületek a választásokra 2022. április 2-án

17:51 2022.04.03.

17:56 2022.04.03.

Szervezett utaztatást, buszoztatást tapasztaltak Helesfán a civil ellenőrök

A Tiszta szavazás civil önkéntesei kilenc megyében figyelnek a választás tisztaságára, és minden megyéből jelentettek csalásgyanús eseteket.

Szervezett utaztatásról, buszoztatásról számolt be a Tiszta szavazás, amely több száz civil önkéntessel próbálja dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket – számolt be a szerveztet a Facebook-oldalán.

Egy videót is közzétettek, amelyet a kora délelőtti órákban készített a program egyik önkéntese a Baranya megyei Helesfán. Azt írják, hogy a felvételen látható kisbusz legalább kétszer fordult, és kilenc, illetve tíz főt vitt a szavazókörhöz. Az ügyben választási kifogást tesznek.

A Tiszta szavazás-programban a Civil Kollégium Alapítvány és az aHang toborzásával kilenc megyében több száz önkéntes és a TASZ révén két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.

A Tiszta Szavazás-kampány szervezője a Civil Kollégium Alapítvány. A projektet a Political Capital (PC), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az aHang közreműködésével hozták létre.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG