Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Várhatóan elmarad az Európai Parlament vezetőségének budapesti útja


Orbán Viktor miniszterelnök Angliában 2024. július 18-án
Orbán Viktor miniszterelnök Angliában 2024. július 18-án

Bár hivatalos döntés még nincs róla, az EP vezető testületének tagjai információink szerint a szokásoktól eltérően nem utaznak Budapestre a soros tanácsi elnökséggel tartandó konzultációra. Az EP számára nem sietős az új bizottság beiktatása, és a frakciók többsége elégedetlen a biztosjelölti kínálattal.

Információink szerint az EP vezető testülete, az Elnökök Értekezlete szerdai ülésén nem fogadta rosszallással az új bizottság kinevezési procedúrájában bekövetkező, minimum egyhetes csúszást, ami formailag amiatt állt elő, hogy a szlovén biztosjelölt késői kijelölése miatt Ursula von der Leyennek egy héttel el kellett halasztania a biztosi névsor bemutatását. Erre így most a tervezett időponthoz képest egy héttel később, az EP jövő heti strasbourgi ülésének margóján kerül majd sor, de egy, a Szabad Európának nyilatkozó parlamenti bennfentes forrás szerint az eredetileg elképzelt menetrendhez képest végül egy hétnél is nagyobb csúszás lehet.

Az EP nincs elájulva Von der Leyen listájától

Mint néhány napja megírtuk, az eredeti tervek szerint az EP október 14. és 18. között hallgatta volna meg a bizottsági elnök csapatába jelölt tagokat, és október 24-én készült végszavazásra a 27 fős testületről. Már ez a menetrend is abból a feltételezésből indult ki, hogy a jelöltek közül senkit sem gáncsol el a képviselő-testület. Parlamenti források szerint ugyanakkor biztosra vehető, hogy miként az előző alkalmakkor, most is fennakad majd egy-két vagy akár több reménybeli biztos a rostán.

Parlamenti forrásaink szerint a frakciók túlnyomó része – talán az egyetlen Európai Néppárt kivételével – ilyen vagy olyan okból elégedetlen a kormányok által Brüsszelbe küldendő biztosjelöltek névsorával. Egyesek szerint már borítékolható, hogy több jelölt is – leggyakrabban az olasz, a máltai, a szlovén, a magyar és esetleg a román jelöltet emlegetik – a képviselők céltáblájává válhat a szakbizottsági meghallgatáson. A szocialistákat elsősorban az frusztrálja, hogy csúcsjelöltjük, a luxemburgi Nicolas Schmitt nem lehet tagja a második Von der Leyen-bizottságnak, miután a néppárti–liberális kormánykoalíció mást küld helyette. Nem javít a hangulatukon, hogy az új bizottságnak mindössze négy szocialista tagja lehet, miközben Von der Leyen az eddig kiszivárgott hírek szerint az egyik ügyvezető alelnöki posztot ajánlaná fel az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és Giorgia Meloni jelöltjének, Raffaele Fittónak.

Ehhez kapcsolódóan: A többnyelvűségi, oktatási és sporttárca juthat Orbán jelöltjének

Az EP vezetősége kihagyja Budapestet, de Orbánt már nagyon várják

Jól értesült források szerint az Európai Parlament, de legalábbis a többség számára két okból sem túl sietős, hogy az Európai Bizottság már november 1-jén elfoglalja a helyét. Az egyik okként a magyar soros elnökséget említik, másodikként pedig azt, hogy a felhozatal elmarad a várakozásaiktól.

Úgy tudjuk, hogy az elnökök szerdai értekezletén a magyar soros elnökséggel kapcsolatos kérdések is napirenden voltak. Bár hivatalos döntést még nem hoztak, de úgy tűnik, hogy egyetértés van arról, hogy az EP vezetősége a hagyományokkal szakítva nem utazik Budapestre, a soros elnökség képviselőivel tartandó konzultációkra; Manfred Weber, az EPP pártcsoportjának elnöke legalábbis saját frakciójában állítólag kész tényként beszélt erről.

Hasonlóra volt már példa, amikor a szlovák soros elnökség idején kizárólag az Európai Parlament elnöke látogatott el Pozsonyba. Másfelől információink szerint a parlament vezetősége szerint a különböző szakbizottságokra bízzák annak eldöntését, hogy miként viszonyulnak a magyar elnökséghez. Korábban felmerült, hogy összehangolják a különböző parlamenti testületek hozzáállását, de mivel mindegyiknek más a dolga a soros elnökséggel, ezért elvetették ezt az opciót.

Orbán Viktort egyébként szerda reggel 9 órára várják Strasbourgba a magyar elnökségi program ismertetése alkalmából. Előtte, kedd délután a miniszterelnök részt vesz a Patrióták Európáért parlamenti csoport frakcióülésén, illetve valószínűleg a magyar elnökség alkalmából tartandó parlamenti fogadáson.

Háttérbeszélgetések alapján az a benyomás, hogy egyes frakciók – a jobbközéptől kezdve egészen a szélsőbaloldalig – már fenik a késüket, hogy megleckéztessék a renegátnak tartott magyar miniszterelnököt, aki mögött ugyanakkor most saját pártjának képviselői mellett a patrióták is felsorakoznak majd. Minden valószínűség szerint heves vita várható, amelyen az EPP-s képviselők sorában a Tisza Párt elnöke, Magyar Péter és valószínűleg a Tisza parlamenti delegációvezetője, Tarr Zoltán is felszólal. Ez lesz az első alkalom, hogy Magyar közvetlenül megszólíthatja a Fidesz elnökét.

Egy másik magyar vonatkozású vitát is tartanak a jövő heti plenárison: a képviselők a centrista-liberális Renew frakció kezdeményezésére megvitatják a Magyar Nemzeti Kártya kiterjesztését az orosz és belorusz állampolgárokra, amit Brüsszelben és egyes fővárosokban is élesen bírálnak, attól tartva, hogy növeli a biztonsági kockázatokat. Az Európai Bizottság is rajta van a témán, Ylva Johansson belügyi biztos nemrég küldött újabb levelet a kormánynak, további felvilágosítást kérve a programról. Erről néhány napja írtunk.

Ehhez kapcsolódóan: Ötszáz fős menekülttábort építenek Vitnyéden, bár Magyarország hivatalosan nem fogad be migránsokat

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG