Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington megerősítette, hogy Phenjan katonákat küldött Oroszországba


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megkoszorúzza a phenjani Felszabadítási emlékművet 2024. június 19-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megkoszorúzza a phenjani Felszabadítási emlékművet 2024. június 19-én

Az orosz törvényhozók csütörtökön ratifikálták az Észak-Koreával kötött egyezményt a kölcsönös katonai segítségnyújtásról. Közben az Egyesült Államok megerősítette, hogy Észak-Korea háromezer katonát küld Oroszországba.

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma gyorsan jóváhagyta az „átfogó stratégiai partnerségi” szerződést, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető írt alá Putyin júniusi phenjani látogatásán. A felsőház várhatóan hamarosan követi a példát. Az egyezmény arra kötelezi Oroszországot és Észak-Koreát, hogy minden eszközzel nyújtsanak azonnali katonai segítséget, ha bármelyiküket megtámadják. Ez a legerősebb kapocs Moszkva és Phenjan között a hidegháború vége óta.

Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy háromezer észak-koreai katonát vezényeltek Oroszországba, és több helyen folyik a kiképzésük. A lépést nagyon komolynak nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy ezek az erők célpontok lesznek, ha harcba bocsátkoznak Ukrajnában.

Oroszország és Észak-Korea korábban visszautasította az Egyesült Államok és szövetségesei állítását arról, hogy Phenjan ballisztikus rakétákat és több millió tüzérségi lövedéket adott át Moszkvának ukrajnai használatra. Amikor júniusban arról kérdezték, hogy az egyezmény értelmében harcolhatnak-e észak-koreai katonák az orosz erők oldalán Ukrajnában, Putyin azt mondta: erre nincs szükség, de bejelentette azt is – mégpedig első alkalommal –, hogy Oroszország fegyvereket adhat Phenjannak.

Megfigyelők szerint Moszkva a katonai támogatásért cserébe korszerű fegyvertechnológiákat oszthat meg Phenjannal Észak-Korea ballisztikusrakéta- és műholdképességének javítása érdekében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG