Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij azt állítja, hogy Észak-Korea katonákat és fegyvereket küld Oroszországba


Tűzoltó egy beazonosítatlan rakéta roncsainál Harkivban 2024. január 2-án, amelyet Kijev állítása szerint Észak-Koreában készítettek
Tűzoltó egy beazonosítatlan rakéta roncsainál Harkivban 2024. január 2-án, amelyet Kijev állítása szerint Észak-Koreában készítettek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy Észak-Korea katonákat és fegyvereket küldött Oroszországba az Ukrajna elleni háború támogatására a Kreml és Phenjan erősödő szövetségének jeleként.

Az ukrán média nemrég arról számolt be, hogy hat észak-koreai katonát ölt meg egy ukrán rakétacsapás az oroszok által megszállt Donyecki területen október 3-án. A jelentéseket független forrásból nem lehetett ellenőrizni, de a közösségi médiában október 13-án közzétett szokásos éjszakai beszédében Zelenszkij most először ismételte meg az állításokat.

„Ez már nem csak fegyverek szállításáról szól, hanem arról, hogy Észak-Koreából embereket küldenek a megszálló katonai erőknek” – mondta. Zelenszkij bizonyítékkal nem szolgált állítása alátámasztására, de felerősödtek a találgatások Észak-Korea szerepéről a konfliktusban, miközben egy sor jel utal arra, hogy Moszkva szorosabbra fűzi kapcsolatait olyan országokkal, mint Észak-Korea és Irán csaknem 32 hónappal teljes körű ukrajnai inváziója kezdete után.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) amerikai katonai agytröszt a közelmúltban arról számolt be, hogy több ezer észak-koreai katona érkezett Oroszországba, ahol ukrajnai bevetésre készítik fel őket.

Észak-Korea állítólag fegyverekkel és lőszerrel látja el Moszkvát, hogy támogassa az Ukrajna ellen 2022 februárjában megkezdett teljes körű inváziót.

A dél-koreai hírszerző szolgálat azt állította, hogy Phenjan tüzérségi lövedékeket és rövid hatótávolságú rakétákat szállít Moszkvának. A Kreml visszautasította ezeket az állításokat, de nem kommentálta Zelenszkij kijelentéseit.

Zelenszkij szerint a fejlemény rávilágít arra, hogy Ukrajnának több támogatásra van szüksége nyugati partnereitől, hogy „növelje a nyomást Oroszországon”, és megelőzzön egy nagyobb háborút. „Amikor Ukrajna nagyobb hatótávolságú képességeiről és haderőink határozottabb ellátásáról beszélünk, az nem csak a katonai felszerelések listáját jelenti. Arról szól, hogy növeljük az agresszorra nehezedő nyomást” – mondta.

Zelenszkij múlt héten Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban járt, hogy tartós katonai segítséget kérjen partnereitől. Az ukrajnai és a közel-keleti helyzet várhatóan kiemelt napirendi pont lesz Joe Biden amerikai elnök és a német vezetők találkozóján, amikor Biden a héten Németországba látogat. Egy berlini kormányzati forrás szerint Biden október 18-án érkezik egy napra Németországba, miután a Milton hurrikán miatt törölték korábbra tervezett útját. Eredeti látogatása október 10. és 12. között lett volna, amikor Ukrajna több mint ötven szövetségesének – az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoportnak vagy Ramstein-csoportnak – a találkozóját tartották volna Kijev további támogatásának megvitatására.

Ami a frontvonal híreit illeti, október 14-én az ukrán hatóságok közölték, hogy öten meghaltak és nyolcan megsebesültek az elmúlt nap folyamán végrehajtott orosz támadásokban. Az áldozatokról az orosz ágyúzástól sújtott Donyecki, Harkivi és Herszoni terület helyi tisztviselői számoltak be. Oroszország október 13-án azt állította, hogy elfoglalta Mihajlivka városát Szelidove kapui előtt Pokrovszktól délre, ahol az orosz erők hetek óta előrenyomulnak.

Az orosz csapatok megpróbálják elfoglalni Pokrovszkot, az orosz offenzíva előtt mintegy hatvanezer lakosú bányavárost.

Moszkva azt is közölte, hogy az Ukrajnával határos területekről 30.415 embert, köztük közel nyolcezer gyereket evakuáltak az ágyúzás és a támadások miatt.

Tatyana Moszkalkova, Oroszország emberi jogi biztosa egy október 14-i interjúban arról beszélt az orosz médiának, hogy a kitelepítetteket mintegy ezer ideiglenes szálláson helyezték el Oroszország-szerte.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG