Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washingtont „mélyen aggasztja” a korrupcióellenes szervezetek ellen indult magyarországi vizsgálat


A Transparency International budapesti irodája ellen is vizsgálat indult
A Transparency International budapesti irodája ellen is vizsgálat indult

Az Egyesült Államok antidemokratikusnak minősítette Magyarország új szuverenitásvédelmi törvényét, miután a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított két korrupcióellenes szervezet ellen.

A 2023 decemberében elfogadott törvény tiltja a választásokon induló pártok vagy csoportok külföldi finanszírozását, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. A jogszabály egy hivatal felállításáról is rendelkezett a politikai beavatkozás kockázatainak megfigyelésére.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kedden vizsgálatot indított a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezet magyarországi irodája és egy korrupcióval foglalkozó online oknyomozó oldal, az atlatszo.hu ellen.

Az amerikai külügyminisztériumot közleménye szerint „mélyen aggasztják” ezek a nyomozások, amelyeket „drákói intézkedéseknek” nevez.

„A magyar kormány kísérlete a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel” – áll a közleményben.

„Ez a törvény korlátok nélkül lehetővé teszi a hivatalnak, hogy célba vegye a saját polgárai emberi jogait és alapvető szabadságjogait, és veszélybe sodor minden olyan országot, üzleti vállalkozást vagy egyént, amely úgy dönt, hogy kapcsolatba lép velük” – tették hozzá.

„Az Egyesült Államok továbbra is kiáll a civil társadalmi szervezetek és a média szabadságának védelme mellett, szemben ezekkel az antidemokratikus intézkedésekkel” – zárul a közlemény.

A törvényt bírálta az Egyesült Államok külügyminisztériuma, valamint az Európa Tanács emberi jogi felügyelő szervezetének alkotmányjogi szakértőiből álló testület, amely szerint a jogszabály „dermesztő hatással” lehet a szabad és demokratikus vitákra Magyarországon.

Az Európai Bizottság idén februárban kötelezettségszegési eljárást indított a törvény miatt, arra hivatkozva, hogy alááshatja az unió demokratikus értékeit és alapvető jogait.

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor miniszterelnök, aki kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, ami lehetővé teszi pártjának, a Fidesznek bármely jogszabály módosítását, a törvény elfogadása után tagadta a vádat, hogy aláásná a magyarországi demokráciát.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG