Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Az oroszországi betörés a terület- és fogolycserét segíti, de „nincs szükségünk a földjükre”


Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy az ukrán haderő meglepetésszerű oroszországi behatolásának célja, hogy cserealapot képezzenek a hadifoglyok és a területek vonatkozásában, hazájának nincs szüksége az elfoglalt földekre.

„Nincs szükségünk orosz területre – mondta az ukrán elnök az NBC Newsnak adott interjúban. – Műveletünk célja területi integritásunk helyreállítása. Orosz katonákat fogunk el, hogy ukránokra cseréljük ki őket. (…) Azt mondjuk nekik, hogy szükségünk van a katonáinkra az oroszokért cserébe. Ugyanez vonatkozik a területekre is. Nincs szükségünk a földjeikre” – tette hozzá.

Zelenszkijtől azt is megkérdezték, hogy országa törekszik-e további orosz területek elfoglalására. „Nem mondom meg. Sajnálom, erről nem beszélhetek” – válaszolta.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a kormányátalakítás Kijevben: benyújtotta lemondását az ukrán külügyminiszter

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az augusztus elején kezdett művelet során már több mint 1200 négyzetkilométer felett vették át az ellenőrzést az oroszországi Kurszki területen.

Egyesek úgy vélik, hogy az offenzívával Kijev jobb helyzetbe kíván kerülni a béketárgyalások esetére, elemzők szerint ugyanakkor az ukrán vezetés közelebb is akarja vinni a háborút az orosz lakossághoz.

Az ukrán fegyveres erők mostani, kurszki behatolása a legnagyobb léptékű katonai invázió Oroszország területén a második világháború óta.

Ukrajna és egyes szövetségesek szerint a nyugati országoknak még tovább kellene lazítaniuk az általuk szállított fegyverek oroszországi célpontok elleni használatára vonatkozó korlátozásokat.

Megkezdődött a tanítás a magyar–ukrán két tannyelvű csepeli iskolában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG