Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij köszönetet mondott Bidennek az Ukrajnának nyújtott megingathatatlan támogatásért


Volodimir Zelenszkij és Joe Biden a washingtoni NATO-csúcson
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden a washingtoni NATO-csúcson

Az ukrán elnök leszögezte, hogy országa tiszteletben tartja amerikai kollégája visszalépését, amelyet „nehéz, de határozott döntésnek” nevezett.

A 81 éves Joe Biden előző nap jelentette be, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és Kamala Harris alelnököt biztosította támogatásáról maga helyett. Az elnök támogatottsága az utóbbi időszakban visszaesett, egyre többen kétségbe vonták az alkalmasságát egy újabb négyéves ciklusra, a Demokrata Párton belül is erősödtek a visszavonulását szorgalmazó hangok.

„Ukrajna hálás Joe Biden elnöknek, amiért rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szabadságharcát. Ez az Egyesült Államok erőteljes kétpárti támogatása mellett kritikus fontosságú volt, és marad is” – emelte ki Volodimir Zelenszkij az X-en.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, Kamala Harrist ajánlja maga helyett

Az utóbbi évek során az Egyesült Államok kitartóan támogatta Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

Minden bizonnyal Biden egyik legfőbb öröksége az lesz, hogy az invázió megindítását követően gyorsan össze tudta fogni a szövetségeseket, hogy több tízmilliárd dollár értékű katonai és pénzügyi támogatást nyújtsanak a megtámadott országnak.

„Számos fontos döntést hoztak meg az elmúlt években. Ezekre Biden elnök bátor lépéseiként fognak emlékezni egy kihívásokkal teli időszakban. Tiszteletben tartjuk a mai nehéz, de határozott döntést” – írta.

„Mindig hálásak leszünk Biden elnök vezetéséért. Történelmünk legdrámaibb pillanatában támogatta hazánkat, segített megakadályozni, hogy Putyin elfoglalja az országunkat, végig támogatott minket ez alatt a borzalmas háború alatt” – tette hozzá.

Donald Trump republikánus elnökjelölt azt hangoztatja, hogy megválasztása esetén hamar véget vetne az ukrajnai háborúnak, azt azonban nem tudni, pontosan hogyan képzeli el.

Az előző amerikai elnök a napokban Zelenszkijjel is egyeztetett telefonon, akinek szintén elmondta ezt. A beszélgetést mindkét fél jónak minősítette.

Ehhez kapcsolódóan: A választások miatt kérdéses a támogatások jövője, a Nyugat ezért hosszabb távon erősítené Ukrajna védelmi képességeit

Az ukrán államfő reményét fejezte ki, hogy Washington a nyugati országok élén továbbra is támogatni fogja, nem hagyja magára Kijevet.

„A jelenlegi ukrajnai és európai helyzet nem kevésbé nehéz. Őszintén reméljük, hogy az erős amerikai vezetés ezután is képes lesz megakadályozni, hogy az orosz gonoszság sikerrel járjon vagy az agresszió kifizetődő legyen” – hangsúlyozta.

XS
SM
MD
LG