Hétfőre ismét százak kerültek kórházba koronavírus-fertőzéssel

Törőcsik Katalin reumatológus a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltását adja be Kecskeméten, 2021. április 1-jén.

Több mint kétszáz halálos áldozat mellett újra több száz fővel növekedett a kórházban ápoltak száma. A péntek-szombati gyorsabb oltási tempó némileg megtorpant, pedig most már tényleg bárkit beoltanak, aki kérte.

Újabb 213 koronavírus miatti halálesetet jelentett a magyar állam hétfőn. Így járvány közvetlen áldozatainak száma csaknem 22 ezer főnél jár.

A több száz halálos áldozat mellett is megugrott a kórházban ápoltak száma is 235 fővel. Így összesen 11 806 ember fekszik a hivatalos jelentés szerint kórházban. 1451 fő van olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre van szüksége, ez 11 fős növekedést jelent előző naphoz képest.

A regisztrált új fertőzöttek száma csaknem négyezer, de egy hétvégi nap hazai adata keveset árul el a járvány valós lefolyásáról. Ugyanis a tesztelések és az adminisztráció függvénye is, hogy hány regisztrált fertőzöttet jelentenek be.

Lényegében eltűnt az oltási sorrend

Bőven vannak már nyugati vakcinák is az országban, és a háziorvosok megkapták a vakcinára regisztráltak teljes névsorát, bárkit beolthatnak közülük már. Ez a két körülmény azt eredményezte, hogy a fiatalokat is elkezdték beoltani, erről például alább olvashat.

Ehhez kapcsolódóan: Jöhet az öcsém is? Ha az idősek válogatnak, fiatalokat is olt helyettük egy háziorvos

Emellett hétvégén szakrendelőkben is oltási pontokat alakítottak ki Budapesten. Így fel is gyorsult az oltások beadásának üteme, péntek-szombaton nagyjából 80-80 ezer újabb ember kaphatta meg az első oltását.

Ez viszont hétfői bejelentés alapján megtorpant, ugyanis durván 50 ezer fővel több új beoltottat jelentett az állam. Összesen 2 362 839 fő kapott legalább egy oltást így.

Ehhez kapcsolódóan: Miért állnak ennyi ideig a vakcinák az államnál?

A pontos szám annyiban érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nyitást hirdetett 2,5 millió beoltottól. Erről Merkely Béla, a miniszterelnök tanácsadója azt mondta az RTL Klubnak, hogy ez a szám "jó cél", de teljes biztonságban akkor lenne a lakosság, ha a duplája lenne beoltva.

"Ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma. Nem nullára, felére!"

- mondta Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológusa múlt héten a 168.hu-nak.

Magyarországon továbbra is tilos az újságoknak képet készíteni arról, hogy milyen feltételek között dolgoznak a hazai kórházak Covid-osztályain. Ezt hiába kérte a Magyar Orvosi Kamara is a kormánytól. Így jobb híján a betegek és az orvosok beszámolói alapján tájékozódhat a lakosság arról, hogy mire számíthat ezeken a helyeken.

Ehhez kapcsolódóan: „Valaki mindig sír” – egy Covid-kórház vörös zónájában

Új fejlemény volt viszont, hogy a közmédia hónapok óta először váratlanul képeket készített ezekről a helyekről. Ezek a képek viszont a szöges ellentétét sugallták az eddigi beszámolóknak, jó hangulatú betegek, türelmes, pihengető ápolók vagy tömött sorokban álló üres ágyak láthatók. Itt megnézheti őket.